Руског министра одбране, генерала армије Сергеја Шојгуа, који је боравио у званичној посети Србији, вечерас је на Аеродрому "Никола Тесла" испратио министар одбране Србије Александар Вулин.


Изражено је обострано задовољство резултатима посете, током које је било речи о даљем унапређењу државне и војне сарадње Србије и Русије и конкретним активностима које ће унапредити све богатију сарадњу две армије, саопштило је Министарство одбране.


Министар Вулин још једном је захвалио министру Шојгуу што је одабрао да Србија буде прва земља у коју долази након што је поново именован за министра одбране Руске Федерације.


Захвалио је и на позиву Војсци Србије да учествује на обележавању Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, 9. маја у Москви, где би српски и руски војници марширали заједно на Црвеном тргу у славу победе.


Министар Вулин захвалио је министру Шојгуу на личном позиву да присуствује састанку министара Шангајске организације за сарадњу у јуну ове године, наведено је у саопштењу.ВУЛИН ПРИРЕДИО СВЕЧАНИ ДОЧЕК

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу стигао је данас у Београд. Србија је прва земља у коју Шојгу долази у званичну посету пошто је поново именован за министра. Руски војни авион Ил-96-400 ушао је у ваздушни простор Србије око 11 часова.

Министар одбране Александар Вулин приредио је данас за министра одбране Руске Федерације, генерала армије Сергеја Шојгуа, свечани дочек испред Палате Србија, уз интонирање химне две државе и смотру почасне гарде.

Након свечаног дочека испред Палате Србија, почео је састанак делегација, а потом је у касарни Топчидер у Дому гарде министру Шојгуу уручен почасни докторат Универзитета одбране.

Министри Шојгу и Вулин обишли су изложбу „Одбрана 78“ у Музеју града Београда.

МИНИСТРИ ВУЛИН И ШОЈГУ ПОЛОЖИЛИ ВЕНЦЕ НА ГРОБЉУ ОСЛОБОДИЛАЦА БЕОГРАДА


Министри одбране Србије и Руске Федерације Александар Вулин и Сергеј Шојгу данас су, уз државне и војне почасти, положили венце на Спомен обележје ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу, као и капсулу у спомен плочу „Вечна ватра“.


После полагања венаца министар Вулин уписао је у Спомен-књигу:


„Када се свет опредељивао између добра и зла, Срби и Руси никада нису погрешили у избору и никада нису били на супротним странама. Постоје народи у Европи који своје постојање и слободу дугују немерљивим жртвама Црвене армије, постоје народи који данас са презиром гледају на безбројне гробове Црвене армије, постоје народи који мењају историју да би сакрили своју слабост и мирење са злом. Има таквих народа у Европи, али Српски није међу њима.


Слободу и постојање дугујемо борби наших предака, заувек смо захвални за немерљиве жртве Црвене армије, са поносом чувамо сећање на херојску борбу српског народа и славну непобедиву Црвену армију, господаре немамо, на историју смо поносни и као слободан народ бирамо братство са Руским народом.


Слава херојима Народноослободилачке војске Југославије, бесмртна слава херојима Црвене армије.


Заувек слободни.“


Министар Шојгу је у Спомен-књигу уписао:


„Вечна слава јунацима који су ослобађали Београд од фашистичких освајача!

Велика захвалност српском народу за настојање да се очувају историјска сећања на подвиг совјетских војника.


Наша директна обавеза је да сачувамо истину о том времену и да је пренесемо потомцима.“


После церемоније полагања венаца министри Вулин и Шојгу заједно су положили капсулу у спомен плочу „Вечна ватра“.


Капсула, постављена у темеље будућег Споменика „Вечна ватра“, који симболизује вековно братство и заједничку победу српског и руског народа над фашизмом, формирана је 15. фебруара, на Дан државности Србије, на Пискарјовском спомен-гробљу у Русији, да би била донета у Београд ради данашњег повода.


Аутор пројекта Споменика „Вечна ватра“ је руски академик Андреј Тиртишников.ШОЈГУ ПРИМИО ДОКТОРАТ И ЧЕСТИТАО СРБИЈИ ДАН ДРЖАВНОСТИ

Руски министар одбране је навео да је за њега велика част што је постао почасни доктор Универзитета одбране.

Руски министар одбране је сумирао резултате досадашње сарадње и подсетио на вековну блискост и духовне везе.

Ректор Универзитета, генерал-потпуковик Горан Радовановић, образложио је одлуку да се почасни докторат додели руском министру.

Универзитет, како је рекао, докторат додељује осведоченом пријатељу Србије.

„Залагањем за јачање односа између Министартава одбране Србије и РФ Шојгу је дао немерљив допринос сарадњи две земље“, навео је он.

Посебно је истакао значај сарадње у образовању војника и обуци пилота у војним школама у Русији.

Министри Вулин и Шојгу положили су потом венце на Спомен обележје ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу и положили капсулу у спомен плочу „Вечне ватре“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Srpski MiG-ovi 29 dopratili Šojgua

Председник Србије Алексадар Вучић биће домаћин министру Шојгуу на радном ручку.