Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас, након неформалне вечере лидера Западног Балкана са званичницима ЕУ у Бриселу, да је Унија отворена да чује наше иницијативе и идеје, те да предстоји покретање инвестиционог пакета за регион.


Вучић је изјавио да ће ЕУ послати тимове и примити у писаној форми иницијативе и идеје земаља региона.


- Завршили смо састанак тиме што смо закључили да су они спремни да саслушају све наше захтеве, припремиће у наредном периоду инвестициони пакет за цео региона, што ће отворити једну нову перспективу и за нас и за идеју "Мини Шенгена". Видели смо да имају жељу да Балкан напредује и да људи који живе тамо осете бољитак - рекао је Вучић.


Председник Вучић је новинарима рекао да лидери Западног Балкана нису дошли у Брисел да се свађају.


- Нисмо овде дошли да се свађамо, тако да су се сви лидери борили за себе, а и заједно смо се борили за заједничке интересе. Види се много већа посвећеност Балкану, него што је то било јуче. Јуче нисам видео никакву заинтересованост за Балкан, а сад га видим и то ме радује. Пре Загреба ћемо имати састанке и овакве сусрете и са Грцима, тако да ће Европа више бити окренута Балкану - рекао је Вучић.


Вучић је говорећи о стању у региону рекао да је Београд углавном крив за све.


- Подржавамо интегритет БиХ, али и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ. Кривац се увек тражи у Београду - казао је Вучић.


Одговарајући на питање да ли је разговарао са Милом Ђукановићем Вучић је рекао "Нешто мало и ништа значајно".

На неформалном састанку са лидерима Западног Балкана учествовали су председник Европског савета Шарл Мишел, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел и Андреј Пленковић, премијер Хрватске, земље која председава ЕУ.


На састанку су били и председници Србије, Црне Горе и Косова, Александар Вучић, Мило Ђукановић и Хашим Тачи, премијер Албаније Еди Рама, председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић и министар спољних послова Северне Македоније Никола Димитров.


Извор. Пинк.рс