Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је као лицемерне и безобразне изјаве председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића и бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића да председник Србије Александар Вучић није реаговао на поруке српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.


"Комшић и Џаферовић су представници неодговорне и деструктивне бошњачке политике и дела међународне заједнице чији је циљ потпуно урушавање Републике Српске и стварање унитарне и централизоване Републике Босне и Херцеговине у складу са Декларацијом Странке демократске акције", навео је Линта у изјави за јавност,


Јасно је, каже, да Џаферовић и Комшић заједно са председником СДА Бакиром Изетбеговићем и другим бошњачким странкама активно раде на рушењу дејтонске Босне и Херцеговине која је по Уставу "државна заједница састављена од два ентитета, односно од две државе и три конститутивна народа".


Оценио је да бошњачки политичари својим сталним нападима на Републику Српску и Дејтонски споразум све више угрожавају мир и стабилност у Босни и Херцеговини.


Према његовим речима, један од главних инструмента политичког Сарајева против Републике Српске јесте Уставни суд који своје одлуке доноси прегласавањем тројице страних и двојице бошњачких судија.


Линта истиче да Комшић и остали бошњачки политичари свако мало износе најбезочиње измишљотине о тобожњој агресији Србије и српског народа на Босну и Херцеговину и о тобожњем геноциду над Бошњацима у Сребреници.


"Наведене бруталне измишљотине су један од главних темеља бошњачке политике и служе им као провидно оправдање да од завршетка рата воде ратнохушкачку политику. На тај начин бошњачки политичари константо подстичу напетост, распирују тензије и продубљују поделе између српског и бошњачког народа", рекао је Линта.


Због тога је важно, сматра он, увек понављати пуну и праву истину да је главни кривац за рат режим Алије Изетбеговића који је два пута одбио споразум са српским народом и жртвовао мир за независну и унитарну БиХ.


"Поред тога, бошњачки политичари лицемерно оптужују српску страну да наводно угрожава северенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, што је апсолутна лаж, а истовремено подржавају једнострану проглашену независност Косова и Метохије и залажу се за признање ове лажне државне творевине", навео је Линта.