Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да постизање коначног споразума Београда и Приштине не зависи од политичких жеља, већ од политичке реалности и спремности Албанаца да разговарају о компромису.

Вучић је то рекао коментаришући изјаву Хашима Тачија да очекује потписивање коначног договора до краја године.

"Седам година слушам ту изјаву... То не зависи од политичких жеља, већ политичке реалности и спремности Албанаца да разговарају о компромису", рекао је Вучић новинарима у Минхену, где учествује на Минхенској безбедносној конференцији.

СРЕЋАН САМ ШТО ДАНАС ВИДИМ НАПРЕДАК, ХВАЛА ТРАМПУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у петак у Минхену да је веома срећан због напретка у односима са Приштином по питању успостављања саобраћајних веза, што омогућава слободан проток капитала, људи, робе и услуга, те захвалио на помоћи председнику САД Доналду Трампу.

"То није нешто што је повезано са политиком. Није било лако преговарати са Приштином, али веома сам срећан што данас видим напредак. Још једном захваљујем вама господине Гренел и председнику Трампу на овим иницијативама које представљају једини пут за Србију и сви ћемо се много боље осећати у будућности и бићемо способни да стабилизујемо регион и обезбедимо мир за наредне деценије за становнике целог региона Западног Балкана", нагласио је Вучић.

Прочитајте још - Амерички шамар Приштини: Амбасадор Гренел је за укидање такси без реципроцитета

Вучић је то рекао након потписивања Изјаве о намерама за успостављање железничке линије Београд - Приштина, као и за завршетак изградње аутопута између та два града.

"Срећан сам што видим данас напредак и много хвала председнику Трампу и Гренелу у име Србије, јер осећамо да ћемо од овога имати бољу будућност и да ћемо осигурати мир за наредне деценије", рекао је Вучић након потписивања у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

Ово што је потписано значајно је због слободе кретања, протока робе, капитала, услуга и људи, истакао је Вучић.

Такође, захвалио је председнику САД и амбасадору Гренелу на великом инетресовању за овај регион.

Вучић је рекао да је Гренел упућен у политичке околности у региону и како да помогне у даљем раду на слободи кретања људи, робе капитала и услуга.