Привреднике ће обрадовати возови: Марко Ђурић о обнављању железничког саобраћаја између Београда и Приштине

Танјуг

14. 02. 2020. у 08:30

Привреднике ће обрадовати возови: Марко Ђурић о обнављању железничког саобраћаја између Београда и Приштине
Када та пруга буде обновљена, теретни саобраћај, односно роба из централне Србије, моћи ће много брже да долази на КиМ, као и путници", рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић

У Минхену ће бити потписана изјава о намерама за обнову желелезничког саобраћаја између Београда и Приштине, а директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оцењује да је данас важан дан за повезаност главног града Србије и највећег града у јужној српској покрајини.


"Када се то једног дана реализује доћи ће до обнове железничке пруге између Приштине, Подујева и Мердара и даље према Нишу. Када та пруга буде обновљена, теретни саобраћај, односно роба из централне Србије, моћи ће много брже да долази на КиМ, као и путници", рекао је Ђурић за ТВ Прва.


Истовремено, како је оценио, Београд и Приштина ће бити много боље повезани.


Ђурић је казао да се приликом договарања документа водило рачуна да интереси Београда буду максимално заштићени, да све буде у складу са Уставом, а да привреда можеда има корист, као што имају и од договора око авио-линије.


"Мислим да наша привреда може да има корист од тога, као што сматрам да од авио-линије која је у начелу договорена можемо да имамо корист у будућности", рекао је Ђурић.


Он је нагласио да је ово сад писмо о намерама, а не неки правни формални акт.


"То је израз политичке воље да се та линија установи, а у наредном периоду очекује нас рад на њеном успостављању", поручио је Ђурић додајући да су Железнице Србије, надлежно министарсво и Влада Србије спремни да на томе рада.


Говорећи о Минхенској безбедносној конференцији, Ђурић истиче да се делегација Србије, коју предводи председник Александар Вучић, труди да представи саговорницима, какво је стање и са чиме се суочавају Срби на КиМ, као и какви су изазови, као што је забрана преласка административне линије српских кошаркашких тимова.


"Ми се трудимо да нашим саговорницима представимо правни, политички и морални аспект ситације. Задовољан сам досадашњим разговорима иако нису лаки, већ напротив веома тешки. Мислим да је веома важно да чују конкретне аргументе Срба изражене у бројкама који говоре о количини напада", додао је он.


Председник Вучић јуче је имао разговор са изаслаником председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом, а Ђурић оцењује да је веома значајно што је са тог разговора отишла јасна порука да таксе морају да буду укините, и да не треба да буду замењене новим мерама, које би имали циљ притиска на Србе на КиМ.


"Овде смо разговарали великим делом о комерцијалним питањима, као што је боље повезивање, како наша роба брже да стиже на КиМ, ако таксе буду укинуте", објаснио је Ђурић, додајући да би после две деценије имали поново железнички саобарћај између Београда и Приштине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

MAKSS84

14.02.2020. 09:37

Zeleznica ce biti od koristi svim ljudima sa KiM a i sire, roba ce brze da stigne do destinacije i naravno putnici.

miki

14.02.2020. 14:32

Pruga po pruga, put po put. Srbija neverovatnom brzinom obnavlja svoju infrastrukturu, ako uzmemo u obzir koliko dugo nije bilo promena na ovom polju. Ovo je siguran znak sve jaceg standarda.

simeon

14.02.2020. 18:04

Naravno, ta pruga je vazna za obe strane, narocito privredi zbog prometa roba, itd...Samo da realizacija ide bez smetnja

nn

14.02.2020. 18:26

Zeleznicki saobracaj izmedju Beograda i Pristine ce doprineti slobodnijem i vecem protoku ljudi i kapitala i trgovinske razmene.

Seka

14.02.2020. 19:49

Ovo je odlična vest, i siguran znak sve jačeg standarda kao i velike promene na ovom polju.

ivan

15.02.2020. 00:45

Samo nam objasni koja roba ide tom zeleznicom,posto niste sposobni da naterate Pristinu da ukine takse?!