У ЖЕЉИ да се супротстави срамној ревизији историје, злонамерним тумачењима чињеница, изједначавању џелата и жртава, председник Русије Владимир Путин наредио је да се отворе архиве Министарства одбране да би се видело ко је заиста ослобађао Источну Европу, а ко сарађивао са Хитлером и његовим злогласним јединицама. Најавио је да ће то бити највећи архив, доступан свима који желе да открију праву истину.

У среду је председник руске Думе Вјачеслав Володин гостима из Србије, нашим парламентарцима, предложио да се оснује институт који би се бавио ширењем истине о страдањима у Другом светском рату, као и o доприносу ослободилаца. То што је баш Србији прво понуђено да учествује у пројекту није случајно. Наша земља се изјаснила да је против фалсификовања историје. А председница парламента Маја Гојковић пред домаћинима је упозорила и на покушаје да се Срби, који су били жртве и ослободиоци, сада прогласе за кривце.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Срби највише страдали у 20. веку, али по култури сећања то се не би рекло: Док Јевреји децу воде у Јад Вашем, наши ђаци не обилазе ни спомен-обележја


Шта би наше партије, ипак, требало да науче од Руса? И у њиховом парламенту има оштрих полемика и свађа, али кад је реч о патриотизму, па и о оценама о борби против фашизма, нема дисонантних тонова. Упућени у руску историју знају да су на страни непријатеља на фронту у Русији били и они који су говорили руски. Али, никоме не пада на памет да покуша да их рехабилитује, као што се то чини на Балкану. У томе се Руси битно разликују од садашњих власти у Украјини или балтичких земаља, али и бивших југословенских република.

Било је пријатно, пре два дана у Думи, чути када прва совјетска жена космонаут, Валентина Терјешкова, каже да у Србији поштују жртве црвеноармејаца који су заједно са партизанима ослобађали Југославију. Зато је веома важно што смо и сада изабрали праву страну - ону која штити истиниту историју.