Американци веома чврсто и тврдо инсистирају на хитном укидању такса, поручио је председник Србије Александар Вучић после разговора са специјалним изаслаником америчког председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине Ричардом Гренелом. Он је додао да Вашингтон тражи да се наставе разговори између нас и Приштине и истакао да ти разговори никада нису лаки за Србију.

Вучић је рекао да амерички представник отворено, нескривено и снажно говори о неопходности укидања такса, али је додао да је сигуран ће у будућности и Београд бити изложен таквој врсти порука, по неким другим питањима.

- Имали смо отворен и искрен разговор, који за нас није лак, али сам задовољан што је Гренел чврсто приступио укидању такса - казао је Вучић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - U Minhenu dogovor o železnici: Vučić će se najverovatnije sastati u četvrtak sa Trampovim izaslanikom Ričardom Grenelom

Председник је нагласио да грађани морају знати да се таксе тичу сваког грађанина Србије.

- Њихово увођење нам је умањило раст за 0,4 одсто. Значајно је смањило моћ даљег увећавања плата и пензија. А што је економија снажнија, што будемо могли да продиремо шире, то је снага Србије већа, и тако ће и стандард бити већи - објаснио је Вучић.

Поновио је још једном захвалност Гренелу, али и државном секретару Мајку Помпеу на залагању за укидање такса, додавши да захваљује пре свега Доналду Трампу, јер је то његова политика.

Поводом наставка разговора Београда и Приштине, Вучић је рекао да то зависи од укидања такса:

- Оног дана кад се укину таксе, ми смо спремни да седнемо за сто, без обзира на изборну кампању. Са њима смо седели и у Давосу и на разним другим местима, где нисмо водили формалне преговоре. А формални преговори зависе од укидања такса.

Он је навео и да је делегација Србије на састанку са Гренелом инсистирала на четири слободе - протоку људи, роба, услуга и капитала, који су од приоритетног значаја, али ће се, каже, тек видети на који начин и у колико фаза ће се водити разговори.

Он је рекао да за нас по том питању нема лаких разговора, о чему год да се разговара.

Вучић ће у Минхену, у коме се одржава 56. годишња безбедносна конференција, на коју долазе лидери, бизнисмени и представници цивилног друштва из целог света, учествовати и на округлом столу о безбедности на Балкану. Он ће разговарати са Филипом Рикером, помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања, као и са Јаном Хекером, саветником Меркелове за спољну политику и безбедност, затим и са члановима Бундестага. Чекају га сусрети и са Ричардом Муром, политичким директором у Форин офису, Дејмоном Вилсоном, извршним директором Атлантског савета, Јоханесом Ханом, европским комесаром за буџет, Џаредом Коеном, извршним директором компаније Jigshaw...

Према најавама, у фокусу политичких дискусија на конференцији ће бити и пројекат гасовода "Северни ток 2".

ГРЕНЕЛ ПОЖЕЛЕО ДОБРОДОШЛИЦУ ВУЧИЋУ НА МИНХЕНСКУ БЕЗБЕДНОСНУ КОНФЕРЕНЦИЈУ

Амбасадор Ричард Гренел, специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине, пожелео добродошлицу председнику Србије Александру Вучићу на Минхенску безбедносну конференцију и конструктивне разговоре о континуираном напредовању региона.

То је објавила америчка амбасада у Берлину на Твитеру, а поред текста постављена је и фотографија двојице званичника са данашњег сусрета у Минхену.

Амбасадор Гренел је ретвитовао овај пост америчке амбасаде.