ПОТПИСИВАЊЕ споразума о обнови железничког саобраћаја између Београда и Приштине могло би да буде резултат сусрета председника Александра Вучића и Ричарда Гренела, изасланика америчког лидера Доналда Трампа, до ког би требало да дође у Минхену, током одржавања безбедносне конференције.

Како је најавио шеф наше државе, уколико се овај договор приведе крају, пруга би ишла правцем Куршумлија - Мердаре - Приштина, што је, указао је, "много важно за наш народ који живи у Грачаници и на читавом Косову и Метохији".

Постоји могућност да ће на једном од панела у баварском граду, на ком ће учествовати Вучић, бити и Аљбин Курти, новоизабрани премијер привремених институција у Приштини.

- Мој боравак у Минхену је од великог значаја за нас, јер ћемо боље моћи да проценимо шта су даљи кораци приштинске владе, Немаца, Американаца и свих осталих у међународној заједници - рекао је Вучић у разговору за Спутњик, наводећи да га очекује учешће на неколико панела, као и више од 20 билатералних састанака, а међу њима много важних сусрета с немачким посланицима, америчким сенаторима и конгресменима, председницима влада...

Упитан шта очекује од Гренела овог пута, Вучић је рекао да је амерички дипломата човек велике енергије, изузетног ентузијазма и амбиције, а да ће се тек видети шта ће бити "на тапету".


Аљбин Курти


Последњу поруку Гренела упућену Приштини "да таксе на српску робу треба укинути да би инвестиције функционисале" додатно је протумачио Дик Кастин, Гренелов портпарол, рекавши да Гренел непрекидно указује да царине штете економији тзв. Косова и шаљу лошу поруку приватном сектору да то није добро место за пословање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вулин одговорио црногорском министру: Бошковић без имало стида вређа све зртве нацизма


- Власници компанија на Косову, од којих су неке и америчке, информисали су Гренела да царине штете њиховом пословању. Њихова замена другим видом баријера, називајући их реципрочним, биће контрапродуктивна у отварању радних места за младе - поручио је Кастин.

Говорећи о свом ангажману, сам Гренел је јуче у једном интервјуу казао да је "упркос постигнутом напретку, пут ка нормализацији односа између две стране - дуг" и поновио да је циљ америчког председника Трампа да искористи економију за покретање политичких питања.


Гренел и Вучић


Он је рекао и да је Трамп од њега тражио да испита јавно мњење како би видео да ли су Београд и Приштина, као и лидери двеју страна, заинтересовани за неку врсту договора и да је потом започео разговоре.

- Оно што сам сазнао у разговору са обе стране и са приватним сектором је да они желе нормализацију на економском плану. Схватили смо да треба да се нормализују ваздухопловни, железнички и друмски саобраћај - рекао је Гренел, додајући да Трампова администрација у "свом типичном стилу" покушава да погура две стране да се помире, без наметања "америчке идеје".

- Упорно говорим странама да ћемо се усредсредити на економију и да ћемо да покушамо да створимо радна места за младе како би остали у региону. Хајде да оставимо политичка питања са стране док не будемо могли да створимо неки замах у економији - поновио је изасланик америчког председника.


ПРИШТИНА БЕЗ ПОДРШКЕ, ПРЕСКАЧЕ ИНТЕРПОЛ

ШЕФ дипломатије тзв. Косова Глаук Коњуфца затражио је јуче од владе у Приштини да се ове године не кандидује за чланство у Интерполу, јер, како је рекао, процене његовог ресора кажу да би подршка изостала.

- Према свим параметрима добили бисмо исти резултат као и до сада, а то не би било добро - рекао је Коњуфца, који сматра да би Приштина требало да се припреми и аплицира за Интерпол наредне године, када ће и место у ком се одржава Генерална скупштина Интерпола (Турска) бити повољније за тзв. Косово.