ИАКО му прети избацивање из СзС уколико прекрши одлуку о бојкоту, градоначелник Шапца и лидер Заједно за Србију Небојша Зеленовић, заједно са председником Општине Параћин Сашом Пауновићем, кренуо је у обилазак одбора Демократске странке како би обезбедио подршку за излазак на изборе на локалу.

Према нашим информацијама, Зеленовић и Пауновић су за јуче имали заказан састанак са новосадским демократама с циљем да "бази" предоче разлоге да се ипак појаве на биралиштима у Шапцу и Параћину на пролеће. Након њих, са члановима Одбора ДС у Новом Саду требало је да разговара и шеф ове странке Зоран Лутовац.

Наши извори тврде да Зеленовић и Пауновић рачунају да ће лобирањем по бази ДС обезбедити довољан број гласова чланова Главног одбора демократа, који би на седници крајем фебруара дали "зелено светло" за излазак на изборе на локалу.

Најаве Зеленовића и Пауновића о могућем појављивању на биралиштима изазвале су незадовољство других лидера СзС, тачније председника Двери Бошка Обрадовића и Народне странке Вука Јеремића. Обрадовић је јуче поручио да Зеленовић не може остати у Савезу ако изађе на локалне изборе, а исти став заузео је и Јеремић.

С друге стране, Драган Ђилас, шеф Странке слободе и правде, за сада се не изјашњава о дешавањима у овом блоку, али је зато у отвореном писму које је јуче упутио Сему Фабрицију критиковао амбасадора Делегације ЕУ у Београду због изјаве да "ЕУ не жмури на дешавања у Србији". Ђилас је рекао да је та изјава тачна колико и порука "да је европска интеграција Србије реалност". Он је у писму Фабрицију приложио 20 примера како "режим Вучића малтретира грађане и уништава Србију".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вулин одговорио црногорском министру: Бошковић без имало стида вређа све зртве нацизма


Док у СзС очигледно влада свеопшта конфузија, објаљују се одлуке о изласку на изборе. То је јуче најавио Покрет "Метла 2020", као и посланик Нове Србије - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић. Одлуку о учешћу на изборима највероватније ће донети и Нова странка Зорана Живковића.


ПСГ ЗАСАД НЕ МЕЊА ОДЛУКУ

Сачекаћемо да Зеленовић и ЗзС донесу коначну одлуку о изборима и да исту образложе, па ћемо заузети став. Шта год да одлуче, нећемо користити језик који нас дели на правоверне и на издајнике, јер сматрамо да се ради о искреним борцима за промену система. ПСГ је рекао да неће учествовати на изборима и ту се ништа није променило, а не верујем ни да ће се променити - каже нам Павле Грбовић, члан Председништва ПСГ.