ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић састаће се у суботу, на Дан државности, са представницима Срба из региона, како би се размотрила последња дешавања у суседним земљама и све већи изазови са којима се наш народ сусреће, посебно у Црној Гори након усвајања Закона о слободи вероисповести, али и у БиХ, где су подигнуте тензије око потеза тамошњег Уставног суда.

Вучић ће на Андрићевом венцу одржати два састанка, а прво са представницима српских организација из Црне Горе. Затим следе разговори са политичким првацима Срба из Црне Горе и Републике Српске. Из Бањалуке је најављен долазак председнице РС Жељке Цвијановић и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.

На састанку на српским организацијама из Црне Горе, на који су позвани представници Српске куће, Српског националног савета, Матице српске и других институција за заштиту права Срба, главне теме ће бити очување ћирилице и српског језика, као и очување идентитетских и других права.

Након тога, биће одржан и заједнички састанак са свим Србима из држава у региону. Последње окупљање Срба из региона са српским државним врхом било је на Видовдан прошле године, у Краљеву, а састанку су присуствовали представници Срба из Словеније, Хрватске, БиХ, РС, Црне Горе и Северне Македоније. Вучић је тада свима захвалио, иако не представљају увек политичке опције, што су показали јединство српског народа и жељу да очувамо српски језик, културу, традицију и да се за наше циљеве боримо мирним средствима, не угрожавајући интегритет било које земље у регион.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Вулин одговорио црногорском министру: Бошковић без имало стида вређа све зртве нацизма

Председник Српског националног савета Црне Горе Момчило Вуксановић, који ће присуствовати састанку на Андрићевом венцу на Сретење, каже, за "Новости", да ће се разговарати о томе како да се превазиђе новонастала ситуација у Црној Гори и региону:

- Нама је најважније да као Срби опстанемо на простору Црне Горе. Актуелна власт у Београду схвата да је проблем са Србима у овој земљи и велики и видим спремност Београда да помогне у томе да добијемо равноправни третман са осталим народима у Црној Гори, који тренутно Срби немају.