ОПСТАНАК опозиционог Савеза за Србију у садашњем саставу озбиљно је доведен у питање због најава појединих странака и функционера да би могли да прекрше одлуку о бојкоту избора.

Према незваничним информацијама, на биралишта на локалном нивоу готово је извесно да ће изаћи лидер Заједно за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, првак демократа у Параћину Саша Пауновић, а могуће и председник београдске општине Стари град и функционер Странке слободе и правде Марко Бастаћ.

Наши извори тврде да су "зелено светло" за ове акције "на локалу" дали лидери ССП и ДС, Драган Ђилас и Зоран Лутовац, што је с негодовањем дочекано у другим странкама Савеза, поготово у Народној странци Вука Јеремића.

Потпредседница НС Санда Рашковић Ивић каже, за "Новости", да ако је политика СзС бојкот, онда онај ко у томе није доследан нема шта да тражи у том блоку:

- Ни на кога се не љутим, свако има право да ради шта хоће, али они који одлуче да не бојкотују изборе морали би да сносе одређене санкције. Што се тиче Народне странке, ми остајемо за бојкот избора на свим нивоима. Не можете бити "мало трудни", односно мало излазити на изборе а мало их бојкотовати.

Према незваничним информацијама, Зеленовић и Пауновић би могли већ у четвртак да саопште одлуку о томе да ли излазе на локалне изборе. Зеленовићев ЗзС већ је "замрзао" активности у оквиру Савеза, а додатну конфузију у овај опозициони блок унеле су и поруке које је на "Твитеру" слао Бастаћ. Наиме, он је у видео-поруци изјавио да СНС једино на Старом граду може да буде побеђен, као и да није потписао Споразум са народом и да није гласао за Декларацију о бојкоту, остављајући тиме простор за тумачење да је то најава учешћа на изборима.

Иначе, шеф делегације ЕУ Сем Фабрици истиче да део опозиције и даље верује да је бојкот најбољи начин борбе за демократију, на шта Унија јасно каже да то није њихов предлог.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Уједињење мимо Ђиласа и Лутовца: Удружују се општински одбори ДС и СДС на локалу


ГОРДАНА ЧОМИЋ О ЗАХТЕВИМА ДА БУДЕ ИСКЉУЧЕНА: ДЕМОКРАТИЈУ НЕ МОГУ ДА ИСТЕРАЈУ ИЗ МЕНЕ

АКО ме искључе из ДС, наставићу да радим исто што и до сада, да се залажем за исту политику. Могу да истерају девојку из ДС, али не могу да истерају демократију из девојке. Засада немам информацију о томе када ће Извршни одбор донети званичну одлуку поводом препоруке Етичког одбора да будем искључена из странке - каже, за "Новости", посланица ДС Гордана Чомић.

Међутим, како незванично сазнајемо, одлука да Чомићева буде избачена из странке, практично је већ донета, остаје само да буде формализована на састанцима страначких органа. Њој се "на терет" ставља то што је доласком на седницу Скупштине Србије, где се расправљало о њеним законским предлозима за већим учешћем жена у парламенту, прекинула бојкот дела опозиције.