СМАЊЕЊЕ цензуса на три одсто, без увођења степенастог прага за коалиције, отворило је врата за даљу фрагментацију парламента, јер различитим "комби-партијама" пружа могућност да склапањем савеза, упркос минорној подршци, дођу до места у скупштинским клупама.

Иако је идеја о увођењу степенастог цензуса који би растао у односу на број странака у коалицији (за сваку додатну странку у савезу праг би био већи за један или два одсто) већ дуго присутна на политичкој сцени, ни приликом последње измене Закона о избору народних посланика није усвојена.

Таква мера, коју су предлагали Расим Љајић и покрет ДЈБ, знатно би отежала улазак у парламент већини овдашњих политичких актера који спас од политичке маргине траже у изборним, често само техничким коалицијама.

Чак и са сниженим цензусом, свега неколицина странака би могла самостално да уђе у Скупштину. То су, како наводи Бојан Клачар из ЦеСИД, уз напредњаке и социјалисте, још само СРС, СПАС Александра Шапића и ПСГ Сергеја Трифуновића.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Председник: Ништа од бојкота, нижи цензус једина шанса да Ђилас и Јерeмић уђу у парламент- И по новим правилима за многе је изборни праг недостижан и већина ће бити приморана да прави неке коалиционе аранжмане - каже Клачар. - Фрагментација ће бити присутна у парламенту, мада не верујем да ће број партија бити знатно већи. Ми већ сада имамо више од двадесет странака, а дешавало се и да их буде четрдесетак.

Оно што ће ови избори, према Кларачевом мишљењу, сигурно донети, јесте велики број нових "играча". Осим Шапића, који готово извесно улази у Скупштину, ту би могао да се нађе и покрет "Европа 21". Своју шансу ће тражити и савез ЛСВ, СМС и мањих војвођанских партија, као и групација углавном бивших ЛДП-оваца окупљена око Чедомира Јовановића и покрета Звоно. Корист од усвојених измена могле би да имају и мале странке на крајњем десном спектру, попут Српске деснице Мише Вацића или Заветника. Нижи изборни праг даје им шансу да уједињени уђу у Скупштину, или макар у локалне парламенте, што им је до сада углавном било недостижно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Цензус мањи, на листама више жена: Посланици о законима којима се мењају одређена правила уочи избора