КАКО из угла Берлина треба да изгледа наставак дијалога Београда и Приштине и која питања у оквиру њега треба да се "обраде", биће једна од тема најављеног сусрета немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Александра Вучића, који се очекује у наредних месец дана. Одговори на неке од ових дилема биће видљивији већ крајем ове недеље, када ће председник Вучић у оквиру 55. Минхенске безбедносне конференције имати прилику да разговара са блиским сарадницима немачке канцеларке, али и званичницима из целог света.

У Минхену се очекују Емануел Макрон, председник Француске, Мајк Помпео, амерички државни секретар, Себастијан Курц, аустријски канцелар, Сергеј Лавров и Хајко Мас, шефови дипломатија Русије и Немачке... Такође, међу најављеним учесницима конференције су и немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер, Јенс Столтенберег, генерални секретар НАТО, као и председник косовских привремених институција Хашим Тачи...

Пошто су формирањем владе Аљбина Куртија косовске институције напокон комплетиране да би две стране поново селе за сто, као предуслов је остало повлачење такса на српску робу, на шта су немачки представници више пута позивали Приштину. Став Берлина је да не треба убрзавати ствари тек да би се постигао некакав споразум, већ да је важно да он буде и одржив. Насупрот томе, уочљиво је да Вашингтон у овом моменту полаже доста на убрзање читавог процеса.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Меркел позвала Вучића да посети Немачку у јануаруПрема оцени Немање Старовића, спољнополитичког аналитичара из Центра за друштвену стабилност, тренутно су у оптицају два могућа модела за преговоре Београда и Приштине. Један одражава амбицију специјалног изасланика америчког председника Ричарда Гренела, подразумевао би потрагу за трајним решењем у односима Београда и Приштине, али и Срба и Албанаца на ширем плану, тако што би обухватио кључно питање статуса КиМ и од њега неодвојиво питање територије.

- Међутим, како се Немачка снажно противи било каквим територијалним променама у односу на стање које сама признаје од 2008. године, извесно је да ће модел преговора за који се Берлин залаже бити мање амбициозан и да ће водити ка неком новом, мање или више дугорочном, али свакако привременом решењу за односе Београда и Приштине, којим се неће до краја решити питање статуса наше јужне покрајине. У том смислу, од немачке канцеларке Меркел можемо очекивати предлоге за наставак преговора на техничком нивоу, који би можда обухватили нешто шири спектар тема него што је до сада био случај - наводи Старовић.


Ако се дијалог откочи, питање је и ко ће бити главни играч на косовској страни. Пошто, тзв. премијер Аљбин Курти јасно ставља до знања да ће он бити шеф косовске делегације. Чак иако оставља простор да са Тачијем координира по овом питању, Курти је изричит да Тачи више није тај који креира спољну политику.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕДСЕДНИК У ЊУЈОРКУ: Меркел инсистира на разговору о Космету "све до решења"; Хрвати би добро говорили о мени да је Србија слаба


Иначе, најављени сусрет Меркелова - Вучић биће, заправо, наставак њиховог разговора вођеног јесенас у Њујорку, током заседања Генералне скупштине УН, када се, како је тада речено, разматрао "ходограм" дијалога са Приштином, односно, како све треба да изгледа од момента када се формира нова косовска влада.