БЕОГРАД - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да Србија жели јасан одговор од ЕУ да ли ће бити проширења на Западни Балкан или неће.

"Важно нам је да знамо да ли ће ЕУ ићи даље у проширење или неће. Зато је наша молба за Италију да добијемо јасан одговор од ЕУ жели ли Србију или не. Без љутње, само да знамо каква је ситуација", рекао је Дачић на конференцији за новинаре после састанка са шефом италијанске дипломатије Луиђијем Ди Мајом. Дачић је навео да је то битно јер има пуно билатералних проблема у региону, за чије је решавање важна европска будућност Западног Балкана.

Ди Мајо је рекао да је за Италију од пресудног значаја проширење ЕУ на Западни Балкан и да Рим то указује свим чланицама Уније.

"Верујем да је у тренутку када се ЕУ суочава са Брегзитом добро да шири своје хоризонте. Учинићемо све што можемо да ЕУ буде јасно опредељена за проширење", казао је Ди Мајо.

Дачић је рекао да постоји неколико разлога што европске интеграције Србије споро напредују и као главне навео проблеме у Европској унији и Поглавље 35 у преговорима о чланству Србије у ЕУ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ана Брнабић с Луиђијем ди Мајом: Италија један од најзначајнијих партнера из ЕУ

"У то поглавље које би требало да буде најлакше, Европска унија је Србији увела питање Косова. То значи да нема напретка Србије у евроинтеграцијама ако нема помака у дијалогу Београда и Приштине. Ако би евроинтеграције Србије биле настављене овом динамиком, тај процес би трајао више деценија", казао је Дачић.

Он је додао да Србија "жели да иде европским путем", али да "мора да штити своје интересе".

Шеф српске дипломатије је рекао и да је Италија "братска и пријатељска земља" Србији и захвалио јој на подршци коју је "увек пружала" Београду на европском путу.

Говорећи о проблему Косова, Ди Мајо је рекао да је изразио жељу да ће бити пронађено решење које ће задовољити обе стране.


НИСАМ ПРЕБРОЈАВАО ЦРВЕНА КРВНА ЗРНЦА КАДА САМ ГОВОРИО О ЦРНОГОРЦИМА

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да није пребројавао црвена крвна зрнца када је говорио о Црногорцима и да су његове изјаве биле усмерене против оних који су на високим положајима у Србији, а помажу власт Црне Горе.

"Моје изјаве су се односиле на неопходност да се прекине веза агентура црногорских служби у Србији и коришћења свих ресурса у Србији, ту мислим и на политичке функције и на руководећа места, а да се истовремено помаже режим у Црној Гори и подржава закон којим се отима имовина Српске православне цркве у Црној Гори", рекао је Дачић.

Он је казао да је упитао зашто нема Срба у државној управи Црне Горе ако властима те земље "нису важна црвена крвна зрнца".

Шеф српске дипломатије је навео да је усвајање црногорског Закона о слободи вероисповести била грешка, да такав закон "не постоји нигде у Европи".

"Да ли је могуће да Срба којих у Црној Гори има 29 одсто буде мање од пет одсто у државној управи те земље", упитао је Дачић и додао да Србија "жели мир, стабилност и дијалог са Црном Гором и унутар Црне Горе".