Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас да случај некадашњег директора Агенције за јавне набавке Бранка Јанковића, који је ухваћен у крађи чоколадица на једној бензинској пумпи, показатељ озбиљне болести.

"То показатељ озбиљне клептоманије. Њему сигурно не фали новца за чоколадицу која кошта 30-40 динара. Ако он има у себи нешто што га тера да краде, то је клептоманија", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Према њеним речима, ако се такав човек бавио јавним набавкама, и ако је Драган Ђилас причао да је он један од најбољих кадрова, најпоштенијих људи, то је заиста велики разлог за огромну забринутост.

Брнабић је рекла да је све то тужно, али да је сигурна да људи који се данас баве јавним набавкама не краду чоколадице по бензинским пумпама.

"Крадете чоколадицу, сигурно имате новац за те чоколадице покушавате да преварите човека на пумпи, замислите колико је то људски јадно. Треба да будемо људи, пре свега он је морао да има поштовање према човеку који ради на тој пумпи", закључила је Брнабић.

БРНАБИЋ: САД НИКАДА ЈАСНИЈА ДА ПРИШТИНА ТРЕБА УКИНУТЕ ТАКСЕ

Никада јаснија порука САД није била као што је сада да је неопходно да Приштина укине таксе на робу из централне Србије и БиХ, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић, наводећи да су ту поруку, осим изасланика америчког председника Ричарда Гренела, упутили и европски комесар за проширење Оливер Вархеји, као и Жозеф Борел, нови шеф дипломатије ЕУ.

Брнабић је на ТВ Пинк казала да је Аљбин Курти, док није постао премијер привремених приштинских институција, друго причао и оценила да је сада другачија одговорност на њему.

"Једна је одговорност када сте у опозицији, а друга је одговорност када сте директно одговорни за односе Приштине и САД", казала је Брнабић и изразила наду да ће таксе заиста и бити укинуте.

"То је одлично за Србе на КиМ, добро је за цео регион зато што ће се повући одлука за давање националне припадности кексу и млеку. То је добар сигнал за будућност", казала је премијерка.

Укидање такси је одлично и за све остале на КиМ и за Албанце који су скупо платили цену те политичке одлуке, каже Брнабић, истичући да је плаћају и данас и да ће је плаћати све док се та мера не повуче.

Говорећи о реципроцитету који је Курти спомињао како би таксе биле укинуте, Брнабић каже да није сигурна о којем реципроцитету причају.

"Политика Влада Србије је потпуно јасна, нема ту сивих зона, нејасноћа, ми тражимо поштовање свих потписаних споразума, ми тражимо поштовање ЦЕФТА споразума, ту нема нејасноћа", истиче премијерка.

Поручила је привременим приштинским институцијама да, ако им не одговара ЦЕФТА споразум, имају на располагању много начина да покрену измену тог споразума.
"Али, док се не промени, има да се поштује, то је основно у цивилизованом свету", закључила је Брнабић.

БРНАБИЋ:АПЕЛУЈЕМ НА ДИЈАЛОГ О ЗАКОНУ О СЛОБОДИ ВЕРОИСПОВЕСТИ

Премијерка Србије Ана Брнабић још једном је данас, наглашавајући пуно поштовање према држави Црној Гори и Влади Црне Горе, апеловала да дође до дијалога о Закону о слободи вероисповести у тој земљи.

"Ја бих као председница владе у Србији, да постоји 29 посто грађана Републике Србије који се по било ком питању не слажу са неким законом, села и разговарала. Не бих ишла главом кроз зид, мислим да то није довољан демократски принцип", рекла је Брнабић на ТВ Пинк.

Уз нагласак да је Црна Гора суверена држава и да она има пуно поштовање према влади Црне Горе, Брнабић је поновила молбу да се на најотворенији могући начин саслуша шта људи имају да кажу, зашто су забринути, шта је то што их мучи.

Подсетила је да је председник Александар Вучић објаснио колико је танка линија између тога да ми подржавамо Србе и тога да се мешате у унутрашња питања.

Истакла је да никоме не одговара нестабилност и да је регионална стабилност принцип број један наше политике.

Како је навела, Србија је сада изашла из јако тешког периода, и мерама фискалне консолидације дошла на зелену грану, али регионална стабилност и повезивање су кључна ствар да наставимо брзо да растемо, још више радних места, да расту плате, пензије.

"Зато смо екстра опрезни како се односимо према ово питању", рекла је она.

"Али наша обавеза, дужност, жеља је да се нађемо на располагању нашим људима где год они у региону или шире живели и то је још једна разлика Србије данас и Србије некада. Ми ту подрску дајемо отворено", рекла је Брнабић и додала да Вучић редовно и отворено окупља све Србе из окружења.

Додала је да јој је драго што је европски комесар Оливер Вархеји рекао да Брисел с пажњом прати ситуацију око Закона о слободи вероисповести.

"Још један апел, молба за дијалог, 29 одсто станонвиштва, то су њихова основна људска права, ако може да се уважи. Желим да им се захвалим јер то раде на најмирнији могући начин", закључила је Брнабић.