Премијерка Ана Брнабић оценила је данас да је велика храброст то што се народна посланица Гордана Чомић вратила у парламент како би учествовала у изменама закона о изборном процесу и оценила да то што етички одбор ДС-а не гледа на то благонаклоно, показује њихово схватање демократије.


Коментаришући ситуацију Гордане Чомић, за коју је етички одбор ДС-а предложио да буде искључена из странке јер се вратила у парламент са предлогом закона, мада та странка бојкотује скупштину, Брнабић за ТВ Пинк каже да је тај поступак ДС-а најбољи показатељ како они схватају демократију.


Наводи да је ово последњи у низу показатеља њиховог схватања демократије и у том смислу додаје да су то почели да показују бојкотом парламента, "сламањем" институција, бојкотом дијалога са европарламентарцима.


"Сада искључујете људе који имају сопствено мишљење, јер хоће да се боре за веће учешће жена у парламентарном и политичком животу Србије. Кажете сада ћете бити искључени из странке - то је најбољи показатељ њиховог схватања демократије и дијалога", каже Брнабић.


Премијерка додаје да Гордана Чомић није особа са којом се може лако носити у парламенту, јер има озбиљно знање, политичко искуство и кредибилитет.


"Храброст коју је показала је за огромно дивљење", наводи Брнабић и додаје да је за поштовање то што Чомић поново позива на дијалог у парламенту и каже да је њена највећа бојазан од оних који су против дијалога.


Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је са европским комесаром за проширење Оливером Вархејиом и европским парламентарцима Владимиром Биличиком и Тањом Фајон разговарала о две ствари - новој методологији ЕК за приступне преговоре и изборним условима у Србији.


Брнабић је за ТВ Пинк казала да је са Вархејом разговарала о новој методологији и начинима на који се она може применити на Србију, с обзиром да је прављена за Северну Македонију и Албанију и каже да дели мишљење са председником Александром Вучићем да методологија делуије практичнија и прагматичнија.


"Посебно је добро то ако можемо да се наградимо за импламентацију, за реформе, са средствима за инфраструктуру", казала је Брнабић.


Према њеним речима, са Фајон и Билчик разговарала је о дијалогу у парламенту и изборним условима.


"Оба састанка су била добра, позитивна, Србија је пуно урадила и оно што је важно рећи јесте то да је Србија сада земља од речи. Када дођу знају шта могу да очекују, оно што је договорено то је испуњено. То је главни закључак", истакла је премијерка.


Брнабић наглашава да састанци док се ствари договарају нису лаки и лепи, јер док се договара, званичници Србије боре се за то што треба да договоре, за своје принципе.


"Ми се озбиљно бавимо тим и не пристајемо на све", каже.


Упитана да прокоментарише сумње које је изразила Фајон у вези изборних услова, Брнабић каже да су те сумње везане за то што се промене дешавају у изборној години и за смањење цензуса на три одсто.


Како каже, она се са тим не слаже и као и што је рекао Вархеји, то штети највећој странци, односно СНС-у.


"Велики део опозиције подржава мањи цензус, јер то шири демократски потенцијал парламента и да што више странака уђе у парламент", наводи премијерка.


Како каже, промењени су још неки закони што је био резултат међупарламентарног дијалога.