ОДЛУКА Савеза за Србију да се бојкотују избори 26. априла наилази на многобројне унутрашње препреке, јер део чланства партија које чине овај опозициони блок сматра да неучествовање није добар потез. Уз то, додатну пометњу изазвала је и порука европског комесара за проширење Оливера Вархељија да би сви требало да уђу у изборну трку.

Градоначелници Шапца и Параћина, Небојша Зеленовић и Саша Пауновић, близу су одлуке да уђу у надметање за гласове на локалном нивоу. Баш због тога дошло је до свађе између Душана Петровића из Зеленовићеве "Заједно за Србију" и лидера НС Вука Јеремића и првог човека СПП Драгана Ђиласа, који су им поручили да напусте СзС уколико се оглуше о бојкот. Незванично, било је и тешких речи.

Пукотину која се налази између идеолошки различитих партија у СзС додатно су продубиле информације да су поједини функционери, који се формално залажу за бојкот, обилазили одборе и убеђивали их да изађу на биралишта "на локалу".

ЛУТОВАЦ ЛОШ ТРЕНЕР МИЛОЈИЧИЋ је поручио да се каје што ипак није прекршио бојкот и гласао за Тијанин закон, јер му је из странке поручено ће бити избачен:
- Посланички клуб никада није изгласао бојкот. Време је да се мења тренер. ДС нажалост служи за поткусуривање у СзС. Лутовац нема харизму, елоквенцију, храброст и знања да се супротстави Бошку Обрадовићу и Млађи Ђорђевићу у СзС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Распада се бојкот: Покрет "1 од 5 милиона" излази на изборе и упире прстом у “манекене” из опозиције и њихов тајни план

- Прошле суботе смо, после шест месеци, донели још једном одлуку о бојкоту, а у понедељак су се један од лидера СзС и потпредседник ДС упутили по Србији и убеђивали одборе да изађу на локалне изборе. Ишли су у Ниш, Крагујевац, Војводину - рекао је Радослав Милојичић Кена, посланик ДС.

Оваквим понашањем се, како је истакао, ствара конфузија:

- Имате чланове који су против бојкота, други су за бојкот, а трећи планирају да Млађан Ђорђевић (најближи Ђиласов сарадник), агент КГБ, буде председнички кандидат на следећим изборима, а лидер ДС Зоран Лутовац седи у ћошку и хекла.

Баш председник демократа поручио је у петак да постоје спекулације о томе да незадовољни функционери својим положајем унутар странке размишљају да са посланицима из неких других партија формирају заједничку листу и ипак изађу на изборе. И потез посланице ДС Гордане Чомић, која је ушла на седницу Скупштине после годину дана бојкота, потврђује да то може бити тачно.

- О подели странке нема ни речи. Могло би само да буде излазака неколицине незадовољних кандидата - истакао је Лутовац за Н1.

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да нема дилеме да ће СзС остати јединствен и неће променити одлуку о бојкоту "лажних избора":

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЕК против бојкота избора: Дебати је место у парламенту; Брнабић: Ђилас изнео неистине у Бриселу

- Ако неко промени мишљење и одлучи да ипак изађе на изборе, верујем да ће се својевољно повући из Савеза, као што је то учинио Милан Стаматовић. Људи са којима смо оснивали СзС су пристојни и не верујем да ће бити драме и свађе.

Како је рекао, "све групације које се спремају за лажна биралишта - 'Звоно', 'Метла', Ненад Чанак, Покрет 21, Миша Вацић, Муамер Зукорлић, а делује да је и Гордана Чомић једна од њих - нису настале из дубоких идеолошких опредељења, него из прагматичних разлога да би добили свој део колача у Вучићевом систему".

Иначе, председник ЛСВ Ненад Чанак изјавио је да ће та странка, као и коалиција регионалних и мањинских странака Војвођански фронт, којој припада и ЛСВ, формирати Европски блок, како би актуелни режим у Србији имао праву алтернативу.