Вучић са Вархејијем о евроинтеграцијама: Задовољан сам напором Европске комисије и новом методологијом - али, шта добијамо ако испунимо услове?

Танјуг

четвртак, 06. 02. 2020. у 14:39

Вучић са Вархејијем о евроинтеграцијама: Задовољан сам напором Европске комисије и новом методологијом - али, шта добијамо ако испунимо услове?

Фото: Танјуг/З. Жестић

Председник Србије пренео новинарима да му је комесар за суседску политику и проширење представио први део нове методологије
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија, као земља која је уз Црну Гору најдаље одмакла у преговарачком процесу са ЕУ, може да бира да ли ће надаље користити већ потписан преговарачки оквир или нову методологију, те да су његове личне симпатије на страни нове методологије.

Прочитајте још: Вучић са генсеком Муслиманске светске лиге Рабите: Желимо да продубимо сарадњу


"Моје личне симпатије, као председника, је на старни нове методологије и захвалан сам државама чланицама ЕУ које су то желеле", рекао је Вучић, након састанка са комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархејијем.

Он је пренео новинарима да му је Вархеји представио први део нове методологије, о којој се говори у последње време у Србији, али и у Бриселу.

"Желим да изразим задовољство и напорним радом Европске комисије, и његовим личним, као и оним што сада можемо да видимо у оквиру нове методологије", рекао је Вучић.

Он је рекао да не можемо сада да имамо све параметре, те да ћемо наставити да проучавамо нову методологију, а коначне одлуке донећемо у наредном периоду.

ВАРХЕЈИ: РЕГИОНАЛНА САРАДЊА ПРИОРИТЕТ,МАЛИ ШЕНЕГЕН ДОБРА ИНИЦИЈАТИВА


За ЕУ ће у наредном периоду велики прироритет бити регионална сарадња, изјавио је данас европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји, те у том контексту похвалио иницијативу познату као "мини Шенген".


Региоанлна сарадња ће, истиче Вархеји, бити посебно ојачана кроз нову методологију за проширење ЕУ и предстојећи самит у Загребу.


На питање новинара шта би, као искусан дипломата, саветовао Србији - да ли да прихвати нову методологију и да ли је упознат са сетом препорука за проширење ЕУ које су невладине организације из Србије послале Бриселу - Вархеји је рекао да не би давао конкретне савете и да свака земља треба сама добро да размисли, али да није упознат са том иницијативом НВО.


Каже да би у првом плану требало да буде стратегија економског развоја и реформе, као и да економски напредак и реформе врло интензивно напредују у Србији.


Вархеји додаје да, ипак, још увек треба неке ствари да се достигну у другим областима, али да није на њему да даје процене.


Похвалио је иницијативу мали Шенген и поручио да би она требало да буде отворена и за остатак региона, као и да жели да охрабри све у региону да се прикључе, јер ће то допринети променама и развоју привреде.


Истиче да је циљ да читав процес буде кредибилнији и да је зато важно да регион учини све што може како би била олакшано кретање и трговина, због чега је иницијатива Мини Шенген добродошла.


"Шсто се тиче другог питања нисам видео ту листу препорука, али препостављам да ти савети слажу са онима што ми поксусавамо инаце да урадимо", навео је европски комесар.


Председник Србије Александар Вучић је на то рекао Вархејију да је иницијатива Мини Шенген отворена за све друге и да је Србија су позвани и сви из тзв. западнобалканске шесторке, и Црња Гора, БиХ и Приштина.


"На њима је да донесу одлуку да ли желе да учествују или не", поручио је председник Србије.


Каже да је знао да ће ту бити безброј мука и проблем, као и безброј "бабица", оних који ће желети да нам држе лекције и кажу неку позитивну реч а да раде све против иницијативе, али и да им и оних који Мали Шенегн истински подржавају.


Вучић је додао да је за ту иницијативу кључно да се постигну четири слободе: кретања људи, робе, капитала и услуга.


ОДЛУЧИЋЕМО ПОСЛЕ ЗАГРЕБА, ЛИЧНО САМ ЗА НОВУ МЕТОДОЛОГИЈУ


Србија не може да пружи коначан одговор по питању нове методологије приступања ЕУ пре Самита ЕУ - Западни Балкан у Загребу, док не види шта тачно може да добије, а шта да изгуби, изјавио је данас председник Александар Вучић и истакао да је он лично за нову методологију као оквир преговарачког процеса.


"Морамо да разговарамо, да разумемо, али и да сачекамо да дође Самит у Загребу, па да видимо шта је то што добијамо ако затворимо један кластер, јер без тога не можемо да направимо рачуницу. Тешко је очекивати коначан одговор Србије пре него што дође Загреб и пре него што видимо шта је тачно што можемо да добијемо, а што можемо да изгубимо", рекао је Вучић.


Зато ће Србија показати стрпљење, додао је Вучић на заједничкој прес конференцији за европским комесаром за суседство и проширење Оливером Вархејијем.


Он је истакао и да Србија показује апсолутну отвореност, јер зна за добре намере и Вархејија и председника Француске Емануела Макрона и многих других у Европу унији, који , каже, желе добро и нама и целом региону.


Вучић је навео да је нова методологија резултат договора у оквиру земаља чланица ЕУ које су прилично скептичне у вези проширења ЕУ, али да у овоме што смо добили "као папир" не види само проблеме, већ и много шанси и могућности за Србију.


Он је рекао да је Србија у оквиру кластера названог унутрашње тржиште, отворила половину поглавља, а у оквиру конкуренције и инклузивног раста, две трећине.


Према његовим речима, за Србију су од кључног значаја тзв. економска поглавља, од којих се нека тичу и образовања и културе, јер се ту може много урадити, као у области пољопривреде.


"Онда бисмо имали значајно веће могућности за даља унапређења у тим областима, у смислу финансијске подршке могли да очекујемо много више од ЕУ и онда би се видели прави, огромни резултати, које бисмо постигли уколико бисмо у будућности били део ЕУ", рекао је Вучић.


Председник Србије је поново изразио захвалност за велику финансијску подршку коју је Србија добила из Фонда солидарности ЕУ у време поплава 2014. године, али и истакао да су тада Бугарска и Румунија, као земље чланице, добиле 20, односно 30 пута више новца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

Buba

06.02.2020. 15:42

Srbija radi dosta na reformama naše zemlje kako bi naš narod živeo bolje i kvalitetnije,a to da li će nas primiti u EU nije ni bitno,bitno je da mi radimo na sebi,jer dugo zaista nismo.

Teo_Dor

06.02.2020. 15:56

Najbitnije je da imamo podršku evropskog komesata u svakom smislu te reči i što vide koliki smo napor ulozili u razvitak i napredak države.

Uros

06.02.2020. 16:33

Trudi se Vucic da balansira i uradi ono sto je u njegovoj moci. Moramo tako dok malo ne ojacamo.

Nenad

06.02.2020. 16:34

Zatvorena politika ne donosi nikakvo resenje, Jedino se dogovorm moze doci do kompromisa i zadovoljavajuceg resenja.

Rade

06.02.2020. 16:35

Treba izvagati koji od dva modela pristupa EU bolji i sa kojim se brze napreduje ka clanstvu u EU i njega primeniti.

keti

06.02.2020. 16:39

Srbija je učinila i više nego što je bilo neophodno u pregovorima o članstvu EU. Sada možemo da biramo da li ćemo pregovore nastaviti po novoj metodologiji ili po već potpisanim pravilima.

Goran

06.02.2020. 16:41

Trud i stalno zalaganje ka rešavanju poglavlja prijema u EU je evidentan i mora biti prepoznat od predstavnika evropske porodice.

Sava

06.02.2020. 18:55

Srbija zeli u EU i ispunice sve zahteve koji se od nje traze u najkracem mogucem roku.

Tijana

06.02.2020. 20:25

Srbija je mnogo učinila ka svom EU putu i zato i zaslužujemo da uđemo što pre u Uniju.

Isidora

06.02.2020. 22:08

Srbija ispunjava sve zadate smernice i reforme kako bi ispunila uslove za clanstvo u EU.

Nena

07.02.2020. 07:35

I dalje ćemo nastaviti da se borimo da što pre uđemo u Evropsku uniju. Činićemo sve što je potrebno da bismo postali članica ove velike porodice.

Darko

07.02.2020. 08:09

Vučić je jedini koji ima snage da nas uvede u EU, a da istovremeno ostvaruje veliku korist za Srbiju kroz saradnju sa Rusijom i Kinom.

Savo

07.02.2020. 08:12

Dosla je i nova delegacija EU, da nam pojasni koje su nove obaveze smislili za Srbiju.

Sava

07.02.2020. 08:29

Naša zemlja je spremna da preuzme sve neophodne korake kako bi bila ravnopravna članica ove međunarodne zajednice