ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - БРИСЕЛ

У БРИСЕЛУ је представљена нова методологија проширења ЕУ. Комесар Оливер Вархељи је поручио се она неће аутоматски примењивати на Србију и Црну Гору, које су већ одмакле у процесу проширења, већ само уколико две земље својом вољом прихвате нови систем. У противном, важиће стара правила.

- Не мењамо правила у току игре – поручио је Вархељи.

Новом методологијом поглавља су груписана по тзв. "кластерима". Такође подразумевају поступни приступ европским програмима и фондовима, како се кластери буду затварали. Али, с друге стране је могуће и суспендовање преговора или смањивање финансијске помоћи, ако се утврди застој у реформама.

Вархељи је рекао да не жели да даје сугестије, али и нагласио да већ види разлоге због којих би нови систем могао, по њему, да буде прихватљив за Србију, на пример у економском домену, где је земља постигла значајан напредак, имајући у виду да је то повезано с планом финансијских улагања.

ЕУ се, такође, обавезала да ће све учинити да кластери буду затворени у року од годину дана од отварања, што је значајна промена у односу на досадашње вишегодишње чекање на појединачно затварање поглавља.

Области су сврстане у шест кластера, а отвараће се на предлог кандидата на основу спремности, с тим што ће најпре бити отворен први кластер који се односи на основна права.

Подстицаји у виду приступа фондовима и укључивања у европске програме током процеса преговарања требало би да позитивно утичу на ток реформи, сматрају у Бриселу. Нова методологија је први део нове страгегије проширења, други је настојање да преговори са Северном Македонијом и Албанијом започну пре мајског самита у Загребу, а трећи - опсежни економски план за развој Западног Балкана, који би требало да буде представљен на овом скупу.

- Желимо да успоставимо чврсто поверење са Западним Балканом – рекао је Вархељи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Плате радника у шест земаља ЕУ ниже него пре 10 година: Лидери из Брисела се хвале напретком, док грађани живе све горе

Он је такође поздравио то што су у Приштини успели да формирају владу и рекао да је чланство у ЕУ понуђено целом региону, укључујући и Косово.

На новинарско питање да ли је нови систем осмишљен тако да важи само за територије са већинским или значајним бројем муслиманског становништва, као што су Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Албанија и Косово, а да су стара намењена земљама са већински хришћанским грађанима, Србији и Црној Гори, одговорио је одречно и рекао је само реч о поштовању већ започетог процеса приступања.