УКИДАЊЕ такса на српску робу и хитан наставак дијалога главни су захтеви које су Европа и Америка испоставиле пред Аљбина Куртија првог дана мандата његове владе. Међутим, кључне тачке Куртијевог експозеа, попут најаве тужбе за геноцид против Србије и увођења обавезног војног рока, не остављају много места за наду да би дијалог могао да се помакне с мртве тачке.

Високи представник за спољну политику ЕУ Ђозеп Борељ рекао је да је статус кво неодржив и да нема алтернативе брзом обнављању преговора. Конкретна реакција стигла је и од америчког изасланика Ричарда Гренела:

- Очекујемо да таксе одмах укину. Јасно смо свим лидерима косовских странака ставили до знања да је укидање такса у најбољем интересу Косова и његове економије.

Међутим, у ком смеру ће се ствари одвијати када је реч о односу Куртија према Србима и Србији, можда би се могло наслутити и из геста којим је симболично започео мандат. Он је данас, одмах након преузимања дужности, одао пошту оснивачу терористичке ОВК Адему Јашарију, називајући га мучеником и жртвом за слободу.

Такође, на једној од најбитних позиција у његовом кабинету, у фотељи министра одбране, налази се Антон Ћуни, који је у Србији осуђен за убиство петорице српских војника из заседе 1998. у рејону карауле Кошаре.

Да ли ће Курти успети да спроведе оно што је обећао у експозеу, макар када је реч о односу према Београду, сасвим је друго питање. Професор правног факултета Бојан Милисављевић објашњава да тзв. Косово нема правног основа да поднесе тужбу против Србије било којој међународној институцији, па ни Међународном суду правде, јер није држава, што је неопходан услов према статуту тог суда. Он подсећа да је и раније било таквих најава, које нису донеле никакве резултате.


Прочитајте и:Srbiju tuži za genocid, Srbe šalje u "vojsku"! Novi premijer tzv. Kosova gura prst u oko BeograduПрема његовом мишљењу, најава Куртија да тужи Србију показује да он губи стрпљења јер је, како каже, очигледно да Косово неће моћи да заокружи своју државност:

- Што више времена пролази и што више држава повлачи или преиспитује своју одлуку о признавању Косова, то ће потези Приштине бити нелогичнији и све лошији. Овакве најаве служе само за унутрашњу политичку употребу.

И београдски адвокат Бранислав Тапушковић сматра да Косово нема правног основа за подношење тужбе против Србије било коме:

- Ако је геноцид извршен, њега је према свим народима извршио НАТО бомбардовањем Србије 1999. године, када су са Косова бежали и Срби и Албанци.

Када је реч о најави увођења обавезног војног рока, војни аналитичар Александар Радић каже да је реч о директном изазову који је упућен Србији:

- Реч је о јасној поруци да Албанци сматрају да су окружени непријатељима. Курти се одлучио за отворену претњу, и то ће утицати на процене развоја оружаних снага у региону. Ако једна страна драматично повећа бројност војске у ратном развоју, може се очекивати да то учине и други.

Званично, Курти је нову дужност преузео од бившег шефа дипломатије Беџета Пацолија, јер је дојучерашњи премијер Рамуш Харадинај био у Америци. Пацолијева Алијанса за боље Косово, иначе, подржала је Куртијеву владу.

Куртијева влада изабрана је данас, четири месеца након ванредних парламентарних избора на косовској територији. Кабинет има 15 ресора, од којих два припадају представницима Српске листе - Далибору Јевтићу и Ивану Милојевићу.

АП/Visar Kryeziu

Јевтић каже да Српска листа, према косовском закону, има загарантована места у влади и да ће њени представници наставити да раде у интересу грађана који су за њих гласали како би им се живот побољшао:

- Српска листа није део владајуће коалиције, и ми смо приликом гласања данас у Скупштини Косова то и показали. Оно што нам по закону припада доделили су нам грађани и нико други. Данас је одржана прва седница владе, која је била више протоколарна и на њој није било прилике за дискусију. Али ми ћемо у капацитету који имамо бити ту да, пре свега, радимо на имплементацији важећих закона који се тичу права невећинских заједница на Косову. Увек ћемо износити искрен став и бићемо ту да подржимо оне иницијативе и предлоге који се тичу општег добра и побољшања целокупне ситуације.