БРИСЕЛ - Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел пред посету Србији каже да ће он лично, а не евентуални специјални представник ЕУ, водити Бриселски дијалог и бити глави саговорник за власти у Београду и Приштини


Лично ћу бити ангажован у дијалогу и нећу жалити труда”, каже Борел у интервјуу за Танјуг пред посету Србији.


Он истиче да доласком у Србију првенствено жели да покаже јасну преданост Уније европској перспективи наше земље и целог Западног Балкана.


У интревјују за Танјуг Борел наглашава да ЕУ и Србија, као и регион, имају заједничку будућност и врло јасан интерес за јачање сарадње у безбедности, економији и спољној политици.


За мене лично и за Европску комисију, ЕУ песрпектива Србије и Западног Балкана је приоритет. Са своје стране, Србија мора да задржи курс ЕУ реформи, што би јој омогућило да брже напредује у приступним преговорима”, каже Борел.


Жосеп Борел подсећа да је ЕУ јасно ставила до знања да су ”кључ” за улазак Србије у чланство нормализација односа са Приштином кроз свеобухватни правно обавезујући споразум и унутрашње реформе са фокусом на владавини права и медијима.


Додаје и да би ЕУ посебно желела да ојача сасрадњу са Србијом у области спољне и безбедносне политике.


Ми врло ценимо допринос који Србија даје кроз учешће у ЕУ војним мисијама и операцијама, али постоји простор у коме би Србија могла да начини додатни напор да усклади своју спољну политику са политиком ЕУ. Наши заједнички изазови захтевају заједничке одговоре”, поручује Борел.


Од ступања на дужност шефа дипломатије ЕУ, у децембру 2019. године, Жосеп Борел је наглашавао да му је приоритет на Балкану рад на свеобухватном споразуму између Београда и Приштине, што потврђује и његова одлука да у региону прво посети ова два града.


Лично сам посвећен посредовању у дијалогу Београда и Приштине и очекујем да се он настави што је брже могуће. Кључно је да косовске власти искористе овај нови тренутак и оставе по страни царинске тарифе. Србија такође мора да да свој допринос, како би дошли до конструктивне атмосфере за наставак преговора ”, наводи Борел.


Високи представник ЕУ каже да је уверен да председник Србије Александар Вучић и Влада Србије разумеју тренутну ситуацију.


Видим јасну посвећеност Београда да се врати за сто и створи праве услове за продуктивне разговоре. На крају крајева, ради се о политичкој вољи, да ли лидери желе да постигну напредак или не”, закључује Високи представник ЕУ.


Борел додаје да ”опредељеност и политичку вољу” за које, како каже, зна да их Београд има, очекује да види и код приштинске стране.


На питање шта би, према његовом мишљењу, требало да буде прва тема представника Београда и Приштине у обновљеном дијалогу, Жосеп Борел подсећа да је улога ЕУ да ”направи простор за постизање и примену” споразума, а да агенду дијалога одређују власти Београда и Приштине.


За мене је основни приоритет да буде јасно свима зашто седимо за истим столом, шта желимо да постигнемо и да желимо да се покренемо. Нормализација односа је осетљива ствар, која задире у само срце идентитета људи. Свестан сам да је прошлост још присутна, али ми морамо да кренемо даље”, каже Борел.


Упитан да ли по преузимању улоге главног посредника од Федерике Могерини има идеје како да побољша динамику и ефикасност дијалога Београда и Приштине, али и шта је његово виђење коначног решења између две стране, Борел каже да долази у посету Србији и Косову јер жели да ”саслуша и сам види” пре него што донесе закључке како ће радити са две стране на постизању споразума.


Желим да помогнем да се успоставе одговарајући услови и да се поново изгради поверење како би смо, када седнемо за сто, имали шансе за успех. Прво што желим јесте да чујем од обе стране да ли постоји политичка воља, преданости и ангажман”, објашањава шеф дипломатије ЕУ.


Он напомиње да је свестан чињенице да је ситуација у дијалогу Београда и Приштине комплексна, али оцењује и да решење већ одавно касни.


А када ће до решења доћи, то, према Бореловим речима, првенствено завси од две стране у дијалогу.


На питање да ли размишља о именовању специјалог ЕУ представника за Западни Балкан, који би такође требало да учествује као посредник у дијалологу Београда и Приштине Борел остаје јасан:


Лично ћу бити ангажован у дијалогу и нећу жалити труда. Ја ћу бити главни саговорник за власти у Београду и Приштини, а најважније је да се дијалог настави”, закључује Борел.