ОДЛУКА покрета "1 од 5 милиона" да напусти протесте и изађе на изборе конфузију на опозиционој политичкој сцени подигла је на нови ниво. И док политички актери тумаче да ли су се студенти одметнули од опозиције, "продали" напредњацима или је реч о маневру Драгана Ђиласа којим је "превеслао" ДС, Двери и НС, учестали су сигнали да би и "бојкоташи" могли да се појаве на локалним изборима у неким општинама.

Већ недељама се у опозиционим круговима може чути да локални лидери који су прогласили бојкот траже начин да изађу на гласање и покушају да задрже власт у ретким "опозиционим" општинама. Реч је Шапцу, где је на власти ЗЗС Небојше Зеленовића, Параћину где је градоначелник Саша Пауновић (ДС), београдском Старом граду са Марком Бастаћем на челу и Чајетини где је неприкосновен Милан Стаматовић. Управо је Стаматовић повукао ногу и, упркос томе што је члан СзС и залаже се за бојкот на републичком нивоу, најавио је излазак пред бираче на локалу.

Да се нешто слично спрема и у другим општинама тврде и у "1 од 5 милиона" и то је један од разлога што су одлучили да изађу на црту, а опозиционаре оптужили за издају. Такве гласове подгревају и локални медији у "опозиционим" општинама, па су тако ових дана новинар Милан Влајчић и архитекта Драгољуб Бакић на ТВ Шабац позвали Шапчане да изађу на локалне изборе и "одбране град" од напредњака. Истовремено, процењује се да ће утихнути и традиционалне шетње суботом у организацији "1 од 5 милиона", а евидентно је да је на послењој у Београду било осетно мање људи.

ВУЧИЋ: НАРОД ЋЕ ПОКАЗАТИ У АПРИЛУ ПРЕДСЕДНИК СНС Александар Вучић није желео да коментарише одлуку "1 од 5 милиона" и њен утицај на најављени бојкот:
- Не мислим да је било шта пропало или било шта успело и не знам ко се све крије иза тога, нити ме то занима. Не желим да коментаришем партијске ствари. Избори су у априлу и народ ће да покаже своје и да каже где и како види своју будућност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Распада се бојкот: Покрет "1 од 5 милиона" излази на изборе и упире прстом у “манекене” из опозиције и њихов тајни план

Готово истовремено на опозиционом порталу direktno.rs објављен је текст о томе да би, према истраживању јавног мњења, уједињена опозиција у Чачку могла да сруши власт СНС. Подсећа се и да су Двери у овом граду, који се сматра за њихово упориште, 2016. саме освојиле 25 одсто гласова, а велича се и улога Чачана у рушењу Слободана Милошевића.

Лидер Двери Бошко Обрадовић, међутим, тврди да бојкот није пропао већ да "даје пун гас" од суботе када би требало да буде одржан заједнички скуп опозиције у Београду. Он каже да није битно што је "мањи део" покрета "1 од 5 милиона" најавио излазак на изборе:

- Ако је неко "мотивисао" део тог покрета да најави излазак на изборе и тако начини коперникански обрт, то ће се сазнати. Ја о томе нећу да спекулишем.

Посланик ДС Балша Божовић, међутим, сматра да је одлука студената "велики ударац за бојкот у целини". Он је позвао новинаре да открију чији су чланови били активисти покрета и ко им је организовао протесте, алудирајући вероватно на Ђиласа.

Челници СзС јавно и даље за бојкот

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Јованов: Иза покрета "1 од 5 милиона" стоји Драган Ђилас

Председник СПС Ивица Дачић каже да је позитивно то што "1 од 5 милиона" излазе на изборе, али и да то значи пропаст бојкота:

- То показује колика конфузија влада у опозиционим редовима и међу онима који су водили народ да протестује.

Покрет социјалиста Александра Вулина саопштио је да је од почетка било јасно да је прича о бојкоту избора "велика фарса и превара Драгана Ђиласа".

Иначе, у среду је на друштвеним мрежама реаговала група која се представља као организациони одбор "1 од 5 милиона" у Крагујевцу и која се оградила од одлуке о изласку на изборе.


ПОНОВО СЕ ЖАЛИЛИ У БРИСЕЛУ

ПРЕДСТАВНИЦИ СзС Драган Ђилас и Небојша Зеленовић и ПСГ Натан Албахари у среду су опет у Бриселу разговарали са европосланицима о изборним условима. Тањи Фајон и Владимиру Билчику казали су да се у Србији Н1 "протерује" из понуде кабловских оператера и да је "још бруталнија медијска сатанизација неистомишљеника режима". Рекли су и да је Вучић обмануо представнике ЕП и да власти нису испуниле ништа од онога што је договорено у дијалогу о изборним условима.