Миличковић: Нове кампања лажи Обрадовића против министра

Танјуг

29. 01. 2020. у 19:35

Миличковић: Нове кампања лажи Обрадовића против министра

Фото: МУП

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић критикује "најновију кампању лажи" лидера Двери Бошка Обрадовића на рачун министра унутрашњих послова и других припадника МУП-а,
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић критикује "најновију кампању лажи" лидера Двери Бошка Обрадовића на рачун министра унутрашњих послова и других припадника МУП-а, а у изјави коју је доставио медијима појашњава пта је с новим слућбеним легитимацијама припадника полиције.


„Бошко Обрадовић, један од лидера Савеза за Србију, очигледно је решио да настави са кампањом лажи на рачун министра унутрашњих послова, али и других припадника МУП-а. Као прво, пошто пита ко је добио посао израде нових службених легитимација припадника МУП-а, желим да обавестим целокупну јавност да нове легитимације ради државна институција, односно Завод за израду новчаница и кованог новца", навео је Миличковић.


Он објашњава да је одлука да легитимације изради Завод за новчанице имајући у виду могућности које пружа нова службена легитимација и које би све последице могла да изазове њена злоупотреба или евентуално фалсификовање.


"Како они израђују и сва лична документа грађана, сасвим је логично да раде и на безбедносно осетљивом документу какав је службена легитимација припадника МУП-а", каже државни секретар.


Коментаришући да се Обрадовић није ни потрудио да провери шта се догађа с израдом нови легитимација, Миличковић наводи да је на било ком интернет претраживачу могао да пронађе више правилника о службеној легитимацији припадника МУП-а и да прочита да њих више од 20 година потписује ресорни министар.


Дакле, нити је то увео министар Небојша Стефановић, нити је он ишта мењао од раније утврђених правила у вези службене легитимације, констатовао је Миличковић.


Иначе, службена легитимација припадника Министарства унутрашњих послова по својој суштини представља легитимациону исправу којом носилац исте доказује свој идентитет и статус овлашћеног службеног лица у поступку примене полицијских овлашћења. Јасно је зато да њен изглед, садржај, ношење и употреба морају бити, а то и јесу, уређени одговарајућом, подзаконском и законском нормативом.


Одлука да се пређе на дигиталне службене легитимације донета је због практичних разлога и вишеструких могућности њене употребе, додао је Миличковић.


Он наводи и да осим што служи за идентификацију и доказивање својства полицијског службеника, нова легитимација може да се користи и за приступ и коришћење информационог система Министарства унутрашњих послова, дигитално потписивање докумената, шифровање службених докумената, физички приступ објектима и областима када је потребан већи ниво заштите и када је потребна идентификација.


Напомиње да је у контексту могуће злоупотребе више него неопходно да иста садржи одређене заштитне елементе који дају исправи безбедоносни карактер највишег нивоа. Управо зато легитимације израђује Завод за израду новчаница и кованог новца, као референтна установа са капацитетима и одговарајућим сертификатима.


Прочитајте још: Стефановић: Нове лажи, Обрадовићу се не може веровати


"Садашња службена легитимација иде и корак испред времена имајући у виду да поседује одређене електронске елементе који ће тек бити пуштени у функцију. Као таква представља јединствен технолошки производ највишег степена сигурности, који прати и стратешке правце развоја Министарства унутрашњих послова", наводи Миличковић.


Бошко Обрадовић је данас на крају конференције за новинаре показао нову легитимацију припадника МУ-а уз питање зашто је на њој потпис актуелног министра и да ли ће се "када он ускоро више не буде министар", штампати нове. Он је питао и да ли је за израду легитимација расписан тендер и ко је добио тај посао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације