НА брзопотезну акцију Ричарда Гренела, изасланика америчког председника за косовски дијалог, настављену у понедељак разговорима у Берлину о обнови железничког саобраћаја између Београда и Приштине, надовезаће се нови шеф дипломатије Европске уније Ђозеп Борељ који ће у своју прву посету јужној покрајини и централној Србији доћи 30, односно 31. јануара.

Тиме ће се после дуже времена, и паузе због избора унутар ЕУ, и Брисел, као званични посредник у дијалогу вратити на сцену. Борељ је о дијалогу и ситуацији на Западном Балкану разговарао са министром спољних послова Немачке Хеиком Масом, поручивши да се "ништа не може урадити без Немачке", као и да зна да ће његов посао бити успешан само уколико има подршку Берлина.

- Урадићемо најбоље што знамо како би се олакшао дијалог Србије и Косова - изјавио је он после састанка са Масом, упозоравајући да широм света постоји све већи број изазова а да ЕУ често "остави вакуум који други играчи попуне".

ТРИ САТА О ЛИНИЈИ БЕОГРАД - ПРИШТИНА СА амбасадором Гренелом имали смо састанак о обнављању железничког саобраћаја између централне Србије и КиМ и надам се да ћемо у предстојећем периоду доћи до конкретних решења, која ће олакшати кретање људи и робе, а привреди и грађанима донети корист - рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који је предводио делегацију Србије на састанку у Берлину о обнови железничког, путничког и карго саобраћаја између Београда и Приштине.
Разговор је трајао дуже од три сата, али Ђурић није изнео детаље.
Гренел је поручио да је постигнут напредак у дефинисању детаља и најавио да ће рад на завршетку Писма о намерама о успостављању линије бити настављен мејловима наредне недеље.

Указују ли овакве оцене, као и "буђење" европске администрације када је реч о косовском питању, на то да им смета иницијатива коју је повео Вашингтон? Незванични извори у Бриселу, како је пренео Танјуг, наводе да Борељ жели да стави до знања да је он главни преговарач у дијалогу и да је овај регион у зони утицаја ЕУ, док је портпарол ЕУ Петер Стано рекао да Борељ "намерава да буде јак посредник и да је предстојећа посета први корак у том правцу".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лицемерна порука Гренела властима у Београду: Стопирајте кампању за повлачење признања

Некадашњи министар спољних послова Владислав Јовановић каже, за "Новости", да се актуелна администрација САД, са изаслаником Гренелом појавила са још неразјашњеним циљем и да засад није познато да ли таква мисија смета ЕУ:

- Американци у односима Београда и Пиштине тренутно стављају нагласак на економију и не истичу као раније бескомпромисну независност Косова. Да ли то отвара врата неким маштовитијим решењима, тек ћемо да видимо, јер нико од играча у овој игри није отворио карте до краја.

Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри рекао је прексиноћ да "мора да се промени контекст у ком се одвија разговор" и да се они не труде да стичу поене нити да прекорачују ничије црвене линије већ да су сконцентрисани на то да се поправи живот људи, да се омогући раст економије, покретање послова...

ДВА ПРАВЦА ЖЕЛЕЗНИЧКА веза између Београда и Приштине може да се оствари преко два правца: преко Краљева и преко Мердара. Пруга од Мердара до административне линије је непроходна, јер је тунел на самој граници урушен 1999. године у бомбардовању.

Овако образложен приступ, асоцира на некадашњи принцип "стандарди пре статуса" из 2003. године, када је решавање статуса јужне српске покрајине остављено "за после", да би се пре тога на КиМ решила питања владавине права, демократије, економије... То "после" је, међутим, стигло врло брзо, а претходно одређени стандарди нису ни данас испуњени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Београд наставља лобирање и ако Приштина укине таксе: Какве су политичке позиције две стране уочи разговора о железници

Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику каже нам да мисли да у ЕУ немају ништа против појачане иницијативе САД, и да је природно да када неко није активан на неком пољу да други у њега улети. Што се тиче опредељења Вашингтона да политику у овом моменту држи по страни, а да форсира економска питања, Грубјешићева каже да је то прагматичан приступ јер је економска сфера "захвалнија" за постизање резултата од политичке.

- У Америци се ближе избори и они желе позитиван скор на спољнополитичком плану. А, како ће до тога тешко доћи на блиском истоку, Западни Балкан им је добродошао - закључује Грубјешићева.