Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас, након разговора са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом о железничкој линији Београд - Приштина, да се конкретним решењима нада у предстојећем периоду.

"Са амбасадором Гренелом смо имали састанак о обнављају железничког саобраћаја између централне Србије и КиМ и надам се да ћемо у предстојећем периоду доћи до конкретних решења, која ће олакшати кретање људи и робе, а привреди и грађанима донети корист", рекао је за Тањуг Ђурић, који је предводио делегацију Србије на састанку у Берлину.

Ђурић није изнео детаље разговора.

Састанак о обнављању железничког повезивања Београда и Пришине, на којем су учествовали представници надлежних ресора и експерти за железницу и путеве, обе стране, инициран је у договору Гренела и председника Србије Александра Вучића.

Најављујући данашњи разговор, Вучић је у петак, констатовао да се тиме иде даље, после договора о авио линији између два града.

Говорећи о авиолинији Београд - Приштина, Вучић је прецизирао три или четири корака, који треба да буду симултани:

"Да се упостави контакт између Кфора и Директората за цивилно ваздухопловство Србије, прављење њиховог споразума, затим лекс специјалис у Народној скупштини и споразум са Луфтханзом, који потписује Директорат".

Сличан поступак ће, рекао је тада, бити направљен и за железницу, како би се олакшало грађанима.

Вучић је рекао да ће, када се упостави железничка линија и аутопут, то много олакшати живот за, на пример, 20.000 Срба у Грачаници, као и за велики број Срба у Косовскм поморављу, који ће имати најбржу везу са Нишем и Београдом.

ЉЕКАЈ: ДОГОВОР МОРА БИТИ У СКЛАДУ СА КОСОВСКИМ ЗАКОНИМА

Одлазећи косовски министар за саобраћај и инфраструктуру Паљ Љекај, изјавио је, поводом данашњег састанка у Берлину о обнављању железничког саобраћаја на релацији Београд - Приштина, да сваки постигнути договор "мора бити у складу са косовским законима и уставом".

Љекај је на свом фејсбук профилу написао да су привремене приштинске институције спремне да допринесу, како наводи, "стабилности и добросуседству", али да сваки договор са Београдом мора бити у складу са "косовским законима и уставом".

Данашњи састанак представника Београда и привремене приштинске адиминистрације одржан је на основу договора који су петак постигли председник Србије Александар Вучић и специјални изасланик америчког председника за дијалог и амбасадор САД у Берлину, Ричард Гренел.