Петлови који прерано закукуричу обично заврше у лонцу, каже стара изрека.

Сва је прилика да ће се и нова америчка "кукурику политика" тако неславно окончати. Без обзира на то што Доналд Трамп сваком лонцу жели да буде поклопац.

Специјални саветник председника САД за односе Београда и Приштине Ричард Гренел поручио је да Косово мора да укине таксе, а да Србија заустави кампању повлачења признавања независности Косова. И одмах је добио одговор да се између ове две ствари не може поставити знак једнакости. Или, како је наш председник народски рекао: "Не може танте за кукурику". Већ само танте за танте.

Генерално гледано, Гренелова понуда делује као јефтин скеч. Ми да престанемо да се боримо за легитимне националне интересе и очување интегритета, а да Приштина "великодушно" дозволи да грисине и плазма кекс стижу на Косово. Да продамо образ за смоки. Све мислећи да ће му то проћи, што би се жаргонски рекло, док кажеш кекс.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Гренел поручио: Обнова железничког саобраћаја између Београда и Приштине је сада приоритет

Шта очекују од нас? Да понизимо све те мале, поносне, пријатељске земље, које су, упркос жестоким притисцима и претњама те исте Америке, повукле одлуку о признавању лажне државе Косово. Да признамо да смо сами криви за сулуде таксе.

Американцима притом не смета лобирање Албанаца за тзв. Косово. И нису се бунили, не само они, већ ни Запад, када су државе листом признавале то лажно Косово. Сада би да слисте оне земље које су населе на ту превару.

А на ту причу о повлачењу такса, Трамп је већ потрошио претходног емисара, Метјуа Палмера, познатијег као "наш зет", чија је мисија прва кукурикнула. Овај нови можда може да прође код Трампа, а овде не би прошао ни у "Кукурику хилу". Јер и Петлово брдо је неосвојиво, као уосталом и цела Србија.