ЗА учешће на традиционалном молитвеном доручку, који 6. фебруара организује амерички председник Доналд Трамп, позиве су ове године добили шеф дипломатије Ивица Дачић, министар без портфеља задужен за иновације Ненад Поповић, потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић, као и први човек Српског покрета обнове и његова супруга, Вук и Даница Драшковић.

Листа званица из Србије иста је као и прошле године, а у Вашингтон ће путовати само Маринковић и брачни пар Драшковић, који су годинама редовни гости на овом догађају.

- Питали су ме да дођем на молитвени доручак, али нећу ићи, јер не могу због обавеза - рекао нам је министар Дачић.

Кофере неће паковати ни Поповић, речено нам је у његовом кабинету.

Потпредседнику парламента и посланику СДПС Владимиру Маринковићу ово ће бити осмо учешће на молитвеном доручку. Он за "Новости" каже да ће се у Америци видети и са десетак конгресмена и сенатора, а биће и гост на вечери коју заједнички организују републиканац Мајк Ли и демократа Мајкл Дојл:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Косовски полицајац напао жену, гурнуо је на тло да би је спречио да рашири заставу Србије на мосту

- У Америци су веома важни такозвани неформални сусрети и бочни контакти, и то је, поготово када сте мала земља, одлична прилика да се успоставе темељи за промовисање наших интереса. Клима у Вашингтону се променила, сада постоји много већа воља са њихове стране да нас саслушају, да размотре и позиције Србије.


ТРАДИЦИЈА СТАРА СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА

НАЦИОНАЛНИ молитвени доручак у САД установљен је 1953. и увек се организује првог четвртка у фебруару. Ова манифестација траје неколико дана, а главни догађај је скуп чији је домаћин амерички председник и на коме се он обраћа званицама. Молитвени доручак окупља представнике Конгреса и Сената САД, утицајне људе америчке политике и бизниса, али и политичаре и јавне личности из читавог света.