БЕОГРАД има два услова за евентуалну обуставу лобирања за повлачење признавања Косова: први је да Приштина укине таксе, а други да се и сама обавеже да неће водити акцију да се повећа број земаља које их признају, односно да паузирају са захтевима за пријем у међународне организације.

Ове чврсте позиције Србије јасно су предочене и специјалном изасланику америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричарду Гренелу, који је отворено затражио од Србије да прекине кампању за повлачење признавања, а заузврат "понудио" да косовски Албанци укину таксе на робу из централног дела наше земље.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Гренел поручио: Обнова железничког саобраћаја између Београда и Приштине је сада приоритет

Како тврде наши извори, потпуно је ирационално да Београд пристане да "замрзне" своју борбу за "отпризнавање" косовске независности, када нико не даје чврсте гаранције да ће Приштина престати да лобира за нова признавања.

Председник Александар Вучић је после разговора са Гренелом, који је и амбасадор САД у Немачкој, поручио да не прихвата знак једнакости између нелегално уведених такса и кампање за повлачење признавања. Позиције Србије додатно је појаснио и шеф дипломатије Ивица Дачић, који је нагласио да је кампања за повлачење признавања државни пројекат, да има циљ одбрану нашег суверенитета и да никако не може бити компензација за укидање такса.

С друге стране, Београд је спреман да изађе у сусрет Гренеловој иницијативи за инфраструктурно повезивање двеју страна. Након постизања договора о успостављању авио-линије између Београда и Приштине, у понедељак ће се у Берлину, на основу договора Гренела са председником Вучићем, разговарати и о обнови железничког саобраћаја између централног Косова и југа централне Србије, који је у прекиду дуже од две деценије.

Нашу делегацију предводиће директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Према нашим сазнањима, разговараће се само о комерцијалним темама, пошто је услов Београда за наставак политичког дијалога, који ће се и даље водити под окриљем ЕУ, укидање такса.

Гренел је после састанка са пословном заједницом, у петак у Београду, за Танјуг изјавио да компаније, посебно америчке, које су жељне да послују на Косову и у Србији, очекују предвидљивост и стабилност:

- У супротном, оне неће даље инвестирати у региону. Ценим искреност председника Вучића, као и председника Тачија и свих партијских лидера на Косову. Осећам да су схватили хитност ситуације. Разумели су "мали прозор" који им је отворио председник Трамп.

ПИРОВА ПОБЕДА БЕЗ УЧЕШЋА ЕУ

ЧЛАН Савета за демократизацију политике из Берлина Бодо Вебер каже да је генерално сваки споразум тзв. Косова и Србије, попут договора о авио-линији, добродошао, али сматра да САД ни саме, нити у "улози лидера" не могу довести до решавања односа Срба и Албанаца:

- Уколико заобиђете ЕУ, Борела и кључне чланице, попут Немачке, коју и провоцирате преговорима са "Луфтхансом" и потписивањем споразума у амбасади САД у Берлину, мали напредак може бити претворен у Пирову победу - упозорава Вебер за Танјуг, коментаришући ангажман специјалног изасланика САД Ричарда Гренела.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Директор Института за стратешке студије: Договор за Косово између Београда и Тиране

КОПЛИ: СПОРАЗУМ МОГУЋ САМО УЗ ТИРАНУ

ДИРЕКТОР Института за стратешке студије у Вашингтону Грегори Копли тврди да је могуће постићи споразум између Београда и Приштине, али само ако у њега буде укључена и Тирана.

- Приштина и влада Албаније настављају започете разговоре о уједињењу. То се може постићи само ако такав савез добије признање Београда и ако буде поднет предлог да Србија и Албанија пристану на територијалну размену - оценио је Копли за "Косово онлајн". Према његовом мишљењу, Србија може оправдано да се поноси напретком који је постигла од када је изашла из сукоба у последњој деценији 20. века:

- Србија је претрпела несразмерно и кажњена је неправедно после рата који је разбио Југославију.

СВЕ ДАЉЕ ОД ВЛАДЕ

РОК за састављање владе у Приштини, за које је као званични кандидат за мандатара задужен лидер Самоопредељења Аљбин Курти, истиче за осам дана, а договор са Демократским савезом Косова (ДСК) Исе Мустафе није ни на видику. Кључно питање за постизање договора је да ли ће Глаук Коњуфца поднети оставку на место председника Скупштине Косова, што тражи ДСК, а Самоопредељење изричито одбија. У међувремену се појавила информација о томе да је Курти као контрауслугу Мустафи понудио чак седам министарских места у будућој влади и могућност да постави наследника Хашима Тачија идуће године, када му истиче мандат на месту председника.