Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са специјалним изаслаником председника САД за Косово и Метохију Ричардом Гренелом имао веома добар, отворен и искрен разговор, који се, каже, пре свега тицао, унапређења животног стандарда људи и бољег економског и инфраструктурног повезивања у региона.


"У односима Београда и Приштине, међутим, нема лаких разговора и коју год тему да покренете увек долазите до политике", приметио је Вучић на заједничкој прес конференцији.


Председник је захвалио Гренелу што је, каже, на рационалан начин, уз врло снажну агенду и жељу да напредујемо у односима, разумео које су потребе Србије и шта грађани желе да виде - да је наша земља поштована, а не понижавана као раније.


Вучић је пренео да је Гренелу изнео све проблеме које смо имали од увођења такси на робу из централне Србије, истичући да смо само у једној години остали без 435 милиона евра, односно нешто више од милион евра на дневном нивоу.


Посебно су, каже, погођене прехрамбене компаније, а платили смо и цену у укупној унутрашњој трговини у оквиру ЦЕФТЕ.


"То је нанело штету и људима у Приштини, колико и у Београду и свим местима широм Србије", рекао је Вучић.


Прочитајте још: Гренел дошао код Тачија у руској крагни: Економијом до споразума Косова и Србије

Додао је да је захвалан Гренелу што је, каже, добро разумео колико је важно да се у савременом свету сви труде да направе договоре и тако превазилазе баријере.


Такође је, како је истакао, захвалан америчком дипломати што је разумео колико је важно да направимо договоре и превазилазимо баријере.


Вучић је захвалио Гренелу на оргмном труду, ентузијазму и енергији и што је, додао је председник Србије, много времена издвојио за разговоре Београда са Приштином.


"Ми то изузетно поштујемо", нагласио је Вучић и истакао да је разговор био заиста искрен и отворен.


Фото: Танјуг - Драган Кујунџић


Вучић додаје да је изнео Гренелу све проблеме које имамо од увођења такси на робу из централне Србије, због чега смо губили 1,039 милиона евра на дневном нивоу.


Пре свега, наше прехрамбене компаније су готово у потпуности изопштене са косвоског тржишта, Дијамант, Пионир, Свислајон, Викторије, Бамбија, Сунека, Марка и многих других, додао је Вучић.


Каже да се због тога и Железара Смедерево суочава са многим проблемима, као и друге компаније.


"Ми смо због тога платили цену и укупне унутрашње троговијне у оквиру ЦЕФТА, што је нанело штету и људима у Приштини колико и нама у Београду", рекао је Вучић.


Додаје да је зато захвалн Гренелу што је добро разумео колико је важно да се увек трудимо да направимо договоре за превазилажење баријера.


Вучић подсећа да се и председник САД Трамп борио пуно да направи договор са Кином.


Председник Србије каже да је разговарао са Гренелом о инфраструктурном повезивању између Београда и Приштине и да су документа потписана за изграђу аутопута до Приштине, те да тај пројекат треба убрзати и видети и са америчким комапнијама.


Додао је да је било реч и о успостављању железничке линије између Београда и Приштине и да је у том контексту указао Гренелу на значај укидања такси, пошто је бесмислено да постоји та линија а да у том саобраћају немамо робу и да грајданима неко контрлише шта имају у кесама.


"Разговарали смо и ономе што је Гренел поменуо у Приштини, што се тиче кампање, како ми то овде, неправилно кажемо од признавања или повлачења признања, и ја сам рекао да је за нас важно да смо ми нудили више пута Приштини договор у којем би се направила пауза о захтевима за пријем у бројне међународне организације за признање, као и за наше повлачење признања, али да то својевремено Приштина није желела да прихвати".


Вучић је захвалио председнику Трампу на великој пажњи коју је посветио нама и позвао га да потпише још неки твит, те наглаисио да је важно што је Трамп одвојио пет минута у седам дана да разговара о Србији, што су ствари које ми морамо да поштујемо.


"Знам да то без неких других ствари неће лако ићи, али желим јавно да кажем да Трамп има отворен позив да посети Србију. Нигде у Европи га неће дочекати такво гостопримство као овде у Србији и то вам као одговоран човек гарантујем. Молим вас, да то пресете вашем председнику", пренео је Вучић Гренелу.


Вучић: Није исто таксе и повлачење признања независности


Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не прихвата повлачење једнакости између нелегалног увођења такси на српску робу и кампање повлачења признања независности Косова.


"Имамо државни став по питању независности Косова, који се разликује од става Сједињених Америчких Држава и Приштине. Они желе што више признања, ми не желимо и наш посао је да радимо на томе", рекао је Вучић после разговора са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом, који је трајао око сат времена.


Он је то рекао на заједничкој прес конференцији на питање шта је одговорио на Гренелову понуду таксе за престанак повлачења признања.


"За мене то није исто, јер су таксе уведене без икаквог разлога. Не може да буде танте за кукурику, како се то у нашем народу каже, него мора танте за танте", рекаоје Вучић.


"Поновио сам и Гренелу да смо ми имали стари предлог који је био фер, да направимо паузу, да Приштина укине таксе, а ми да зауставимо кампању за повлачења признања независности. Рекао сам му и данас да, ако ће то да снизи тензије у целом региону, можемо да разговарамо о томе. Али, не можемо да радимо ако ће после тога из Приштине да нам кажу следеће недеље "е, ми хоћемо у ту и ту међународну организацију", јер ми морамо да радимо свој посао", рекаоје предсаедник Вучић.


Фото: Танјуг - Драган Кујунџић


Вучић: Захвалан Гренелу што је разумео потребе Србије


Србија је због приштинских такси претрпела штету од 435 милиона евра за годину дана, рекао је данас председник Александар Вучић после разговора са специјалним изаслаником америчког председника Ричардом Гренелом, који се тицао економског напретка, што подразумева укидање такси.


Вучић је рекао на прес конференцији да је веома захвалан Гренелу што је уз рационалан приступ, снажну оријентацију и велику жељу да напредујемо, разумео потребе Србије и наших грађана који желе да виде да су поштовани, а не понижавани, рекао је председник Србије.


Такође је, како је истакао, захвалан америчком дипломати што је разумео колико је важно да направимо договоре и превазилазимо баријере.


Гренел: Кренули смо напред,остајемо на том путу


Мислим да смо кренули напред и желимо да останемо на том путу, поручио је данас специјални изасланик председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел и додао да ће се, ако обе стране не седну и не дођу до разумног решења, САД повући.


Гренел је, на питање мисли ли да је фер његов захтев за реципроцитетом - Приштина да укине таксе, а Београд заузврат да заустави кампању за повлачење признања Косова, као и шта значи његова изјава да председник Трамп неће дозволити да решавање односа Београда и Приштине траје предуго ако нема напретка, казао да није на њему да одлучи шта је фер. „Желим да приближим две стране, а на странама је да одлуче", рекао је амерички дипломата.


"Стране ће ми рећи шта мисле и шта желе. Ја покушавам да се усмерим на бољу будућност људи на Косову и Србији. Да пренесем нешто од оне енергије коју имамо у САД, да политичка питања ставимо у страну и да се усресредимо на привреду“, објаснио је он на заједничкој конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем.


Истакао је да се мора учинити све да се превазиђе оно што сви виде као конфликт.


Верујем да ћете када то успемо видети још већи процват ваше привреде, а када то учинимо, остављам на другима да одлуче да ли је нешто фер“, казао је он.


Гренел је, кад је реч о роковима, подсетио је да је имао рак, а да је још ту, али да не зна шта ће се десити следеће недеље, идућег месеца, те да га занима оно што је данас.


Не могу да предвиђам будућност. Могу да кажем да заиста осећамо одређено узбуђење и енегрију када се креће напред. Мислим да смо кренули напред и да остајемо на том путу“, подвукао је он.


Гренел је истакао да ће обе стране сести, а ако не седну и не дођу до разумног решења, онда ће се САД повући.