ДОК се јавно заклињу да не одустају од бојкота избора на пролеће, у већини странака Савеза за Србију увелико припремају резервне варијанте за излазак на биралишта, углавном на локалном нивоу, "под плаштом" разних група грађана, покрета, удружења, што је овај опозициони блок довело на ивицу опстанка - сазнају "Новости".

У тим припремама, наводно, предњаче Драган Ђилас и његова Странка слободе и правде, што је унело додатну пометњу у Савез и затегло односе између првака.

Лидери СзС у четвртак увече одржали су седницу Председништва, након које су саопштили да су "јединствени у бојкоту лажних избора и борби за промену система". Међутим, како сазнајемо, иако на том састанку није било тешких речи, између редова је све време провејавало међусобно неповерење лидера странака да ли ће и ко први "издати" договор који су постигли.

Највећу пометњу у редовима Савеза унеле су претње Покрета "Један од пет милиона" да ће учествовати у изборној трци уколико бојкот не прогласе Нова странка Зорана Живковића и Странка модерне Србије.

Прочитајте још - Раскол у опозицији: Демократска омладина ДС напушта СЗС, не могу заједно са Дверима

То су многи одмах протумачили као Ђиласову игру да преко "својих омладинаца" преигра политичке партнере и, бар на локалном нивоу, изађе на изборе. У прилог овим сумњама они додају и то што је крајем прошле године изненада на Врачару регистровано Удружење под називом "Демократска омладина", и то на истој адреси на којој се налази Општински одбор Ђиласове ССП.

И поједини делови Демократске странке, у којој су се последњих недеља распламсале унутарстраначке размирице, увелико разрађују стратегију заобилажења бојкота. Наводно, у таквим пројектима чак је и Саша Пауновић, заменик лидера Зорана Лутовца, и један од највећих заговорника бојкота. Наши извори тврде да ни Народна странка Вука Јеремића сигурно неће пасивно посматрати како се њихови партнери, преодевени у друге политичке дресове спремају за излазак на изборе.

Лидер Нове Зоран Живковић каже, за "Новости" да га не занима шта неко у "квази-опозицији ради испод жита и да ли се припрема да на локалне изборе изађе скривен иза група грађана":

- Одлуку о бојкоту донећемо када буду расписани избори. Нас интересује како стати на пут режиму који је уништио Србију.

Фото Ж.Кнежевић

ТРИФУНОВИЋ: РАСПАД СЗС ПИТАЊЕ ВРЕМЕНА

ЛИДЕР ПСГ Сергеј Трифуновић, који је пре неколико дана прогласио бојкот, поручио је да је СзС сасвим очигледно скуп интереса врло различитих људи и да је као такав осуђен на пропаст:

- Србији је потребна здрава десница, али и ДС. Зато и навијам за њено уједињење. Таква ДС тешко да ће моћи да опстане у савезу са Дверима или Народном странком. Зато је распад СзС питање времена. И то је добро - рекао је Трифуновић за НИН.