ИЗАСЛАНИК америчког председника Ричард Гренел изнео је у четвртак у Приштини лицемерну препоруку: да се косовске таксе уклоне, а да се у исто време заустави кампања за повлачење признавања коју води Београд?!

На овај стари покушај Запада да успостави вештачку равнотежу одговорности двеју страна одговор наших званичника гласи: искључиву кривицу за прекид дијалога сноси Приштина увођењем тарифа од сто одсто на српску робу и засада нема услова нити спремности да Београд прекине са акцијом "отпризнавања".

После састанка са мандатаром за састав нове владе тзв. Косова Аљбином Куртијем, амерички дипломата је рекао да је његова мисија искључиво посвећена економском развоју и да покушава "да игнорише политику", чиме је ускочио себи у уста, јер захтев да српска страна престане са лобирањем за повлачење признавања није економски.

Гренел је поручио и да не постоји рок за постизање споразума двеју страна, за који је, како је рекао, неопходан компромис свих, а о могућности наставка дијалога он ће данас разговарати са председником Александром Вучићем у Београду.

- Сви морају да праве компромисе. Ми немамо никакве идеје, само имамо моћ да окупљамо на дијалог. Нисам дошао са неком конкретном представом о томе шта би стране у дијалогу требало да раде, али ћу их гурати напред и говорити им да не гледају у прошлост, већ у будућност - рекао је Гренел за приштинску "Газету експрес".

Прочитајте још - Амерички изасланик у петак у Београду: Трампов "специјалац" жели брзо резултат

На питање новинара да ли Трампов изасланик може да убрза разговоре, председник Вучић је рекао да сматра значајном његову енергију и ентузијазам у циљу да се убрза наставак дијалога, али да то не иде тако лако и да најпре морају бити укинуте таксе:

- Увек сам врло опрезан, али веома поштујем намеру и енергију Гренела. Свако побољшавање ситуације је важно, посебно што Гренел инсистира на економији. Али, не смете да имате таксе од 100 одсто ако желите да имате развој економије. Бесмислено је да причате о авио или возном саобраћају и свему другом, а да не можете да превозите робу.

Вучић је изјавио је да је спреман да разговара о свему са Гренелом, али да је став Србије познат. Упитан да коментарише Гренелову изјаву да Приштина мора да укине таксе, а да ће од Београда тражити да заустави кампању повлачења признања косовске независности, Вучић је рекао да до сада није добио тај предлог Гренела. Он је додао да је наш став више него коректан и да Србија има више могућности да утиче на неке земље него што имају Албанци.

Вучић је рекао данеко ко уводи таксе рушећи ЦЕФТА споразум и супростављајући се основним нормама цивилизованог друштва не може да поставља услове.

Гренел је у Приштини рекао да је стигао после успешних преговора који су резултирали "деблокадом ваздушног простора који ће сада омогућити летове на релацији Приштина - Београд, после 21 године", што су тражиле "пословне заједнице" и у Београду и у Приштини.

- Сврха моје посете овде је да упознам велики број предузећа на Косову и у Србији. Желим да чујем шта су њихове идеје, шта даље да радимо. Шта још можемо учинити да се покрену електране и велика индустрија - навео је амерички дипломата.

Коментаришући Гренелову посету Приштини, министар спољних послова Ивица Дачић је рекао да прекидање кампање за повлачење признавања самопроглашене независности Косова не може бити компензација за укидање антицивилизацијских такса.

Фото Д.Зечевић

Одговарајући на питање шта ће урадити уколико Гренел затражи да се прекине кампања повлачења признавања, Дачић је навео да се нада да то значи да ће и они да обуставе кампању за признавање независности Косова, јер на свакој седници СБ УН представници САД позивају све земље да признају Косово:

- Председник Вучић је то јасно дефинисао, он је рекао да смо ми спремни на преговоре, али да то подразумева мораторијум свих страна, а не да само Србија треба да престане да ради на заштити својих националних интереса.

Прочитајте још - Гренел од Тачија тражио укидање приштинских такси

Шеф дипломатије указао је да је веома важно да Србија буде конструктивна и да сви виде да није извор проблема, већ да су узроци свих проблема једнострани потези Приштине, који се понављају из године у годину, при чему таксе нису једини случај, већ је ту и одлука о трансформацији безбедносних снага у оружане, што је супротно Резолуцији 1244 СБ УН.

САРАДЊА И СА КУРТИЈЕМ

- СПРЕМАН сам да сарађујем са свима. Не занима ме укључивање у политичка питања, већ како пронаћи решења за покретање економског развоја - рекао је Гренел у Приштини, одговарајући на питање новинара да ли је могуће да дијалог Београда и Приштине буде покренут са Аљбином Куртијем као косовским премијером:

- Покушавам да убедим индустрије и предузећа да дођу овде. Млади желе посао, а не политичке сукобе.

Додао је и да је заинтересован да убеди привреднике из САД и Европе да инвестирају у регион, али да се "међународна пословна заједница и даље плаши ситуације на Косову и у Србији".