СПЕЦИЈАЛНИ изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел разговараће у петак са председником Александром Вучићем на Андрићевом венцу, а после договора о обнављању авио-линије између ова два града, од америчког дипломате очекује се да у наредном периоду испоручи нове резултате.

Трамп је Гренела, уз саветника за националну безбедност Роберта О'Брајана, означио као заслужног за споразум о намерама да се обнови лет Београд - Приштина. Само именовање Гренела, амбасадора САД у Берлину, за личног изасланика првог човека Беле куће по питању дијалога, почетком октобра прошле године, пропратили су коментари да то указује да Вашингтон жели да убрза затварање косовског поглавља.

Најављујући сусрет са Гренелом, председник Александар Вучић је за РТС рекао да је Америка спремна да чује захтеве Београда када је реч о КиМ:

- Позиција Србије по питању КиМ је тешка и однос САД према Косову је супротан нашем. Не говорим да ће сада Америка да пређе на нашу страну, како би неко помислио, али су спремни да чују шта Србија по том питању мисли. У том смислу сматрам да смо отворили нека врата иза којих можемо да разговарамо са америчким партнерима отвореније него раније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ко је Ричард Гренел, нови изасланик САД за преговоре?

ВЛАДЕ НЕМА БЕЗ СРПСКЕ ЛИСТЕ ЈАСНО је да без Српске листе нема владе на Косову и важно је што се она држи јединствено и снажно. Кључни њен захтев, осим безбедности Срба, јесте и укидање такса, што би значило и нормализацију живота и несумњиво боље економске резултате Србије - изјавио је председник Вучић. Формирање владе у Приштини тапка у месту и после званичног именовања лидера Самоопредељења Аљбина Куртија за мандатара.
Њему је, како преносе приштински медији, Иса Мустафа, председник ДСК, другопласиране партије на изборима, дао рок од пет дана да формира владу.

Председник је у Давосу, на маргинама Светског форума, разговарао са саветником за националну безбедност Доналда Трампа Робертом О'Брајаном, после чега је рекао да мисли да његов саговорник добро разуме позицију Србије.

Иначе, Гренел је у среду вече стигао у Приштину, где је требало да се састане са Хашимом Тачијем, а у петак долази у Београд.

Председник Центра за проучавање глобализације Дејан С. Милетић каже, за наш лист, да ако неко хоће да саслуша српску страну то јесте Гренел, али да споредна струја у Америци, која није оличена у Трампу, неће дозволити озбиљније помаке у дијалогу у наредном периоду, до америчких избора:

- Без обзира на снажне притиске, којих ће бити, не очекујем велике и суштинске помаке, можда релативно мале, јер је политичка сцена у Приштини везана за демократску опцију у САД.

С обзиром на то да је ангажовање Гренела на "специјалном задатку" већ резултирало договором око авио-линије, наш бивши амбасадор у Берлину Милован Божиновић каже, за "Новости", да то показује да Американци хоће резултат који никоме није споран, што ће променити атмосферу и у Приштини и у Београду:

- Гренел је политички сличан Трампу, у том смислу да га не обавезују расправе Београда и Приштине које никуда не воде. Он искаче из традиционалних дипломатских схема и чак и у Немачкој, где је на дужности, не обазире се на етикете које му се пришивају, а тамошњи естаблишмент га прима са подозрењем. Он хоће да покаже да овај процес није без перспективе.