Председник Србије Александар Вучић стигао је данас после подне у Јерусалим, где на позив председника Израела Рувена Ривлина учествује на Петом светском форуму о Холокаусту "Сећање на Холокауст, борба против антисемитизма".

Председник је на свом званичном инстаграм налогу "Будућностсрбије" објавио фотографију са аеродрома, на којој је са амбасадорком Израела у Србији Алоном Фишер Кам и амбасадором Србије у Израелу Милутином Станојевићем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: Србија једина из региона свих шест година у Давосу

"Данас смо у Јерусалиму где обележавамо 75 година од ослобођења логора Аушвиц - Биркенау. Србија је, иако заузета борбом за ослобођење од окупатора, 27. децембра 1917. године прва у свету, јавно подржала формирање државе јеврејског народа. Српски народ је делио судбину са јеврејским народом током II светског рата и све време водио жестоку борбу против фашиста и њихових помагача", написао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија прва земља у Европи која је усвојила закон о враћању имовине жртава Холокауста који немају наследнике и једина земља која је на зграду председништва окачила заставу са Давидовом звездом како би обележила 75 година Холокауста.

У истом посту, председник је поручио пратиоцима да прати @eva.stories на Инстаграму, налог на коме може да се прочита прича о девојчици Еви, убијеној у логору Аушвиц 3 месеца пре него што је ослобођен.

Више од 40 лидера, међу којима и председник Србије, присуствоваће у четвртак церемонији у меморијалном центру "Јад Вашем" у Јерусалиму, поводом обележавања Међународног дана сећања на Холокауст и 75 година од како је Црвена армија ослободила Аушвиц, логор смрти у којем су нацисти убили око 1,3 милиона људи, међу којима више од милион Јевреја.

Вучић ће сутра имати и званичан састанак са председником Израела Рувеном Ривлином, а планиран је и састанак са председником Молдавије Игором Додоном.

"Посебна је част што ћу, уз четворицу или петорицу шефова држава и монарха, бити један од оних које ће председник Израела Рувен Ривлин примити у званичну аудијенцију после великог догађаја у четвртак", рекао је Вучић раније данас за РТС и додао да ће у Израелу бити "цео свет", око 40 лидера из Европе и света, међу њима и из региона Зељко Комшић, Колинда Грабар Китаровић, Мило Ђукановић.