Председник Александар Вучић каже да је Србија једина земља из југоисточне Европа која је свих шест година била представљена у Давосу на највећем светском економском и политичком форуму и истакао да је ове године остварено доста важних контаката са светским лидерима.


Он је за РТС рекао да се учешћем у Давосу показује значај земље, али остварују и бројни контакти.


"Имали смо важне контакте са шефицом Европске комисије, људима из најближег Трамповог окружења. Било је контаката са многим европским лидерима: премијерима, председницима, са великом бизнис заједницом", рекао је Вучић.


У Давосу се, како каже, представља земља, њена стабилност, шта може да понуди потенцијалним инвеститорима.


"Мислим да смо тај посао добро урадили", нагласио је председник.


Он је навео да су страни медији показали да добро познају економске прилике у Србији и да је било много више политичких питања, а посебно су се интересовали за однос Србије и Русије.


Вучић каже да је већ више пута поновио да је "сит придика" какве контакте Србија има са Русијом и Кином, а да лидери западно-европских земаља имају више контаката и сарађују више са њима.


"Трговинска размена Србије је 70 до 100 пута мања него тих земаља. Сваку прилику користе да своје производе продају Кини, да све добију од Кине, да зараде на Кини, али Срби да не сарађују са њима. Исто је и са Русијом", навео је председник.


Додаје да се "малој Србији" замера што мимо њих сарађује са Русијом и Кином.


Прочитајте још: Вучић са бројним званичницима у Давосу: И даље без директних одговора о чланству Србије у ЕУ


"Налазимо се на европском путу то је наше стратегијско опредељење, али нема сумње да ћемо наставити добру сарадњу и побољшавати сарадњу и са Русијиом и Кином, јер смо суверена земља, имамо своју политику, своју земљу, свој народ. Мој посао је да се борим за наш народ и нашу земљу", закључио је он.


ВУЧИЋ СУТРА У ЈЕРУСАЛИМУ


Председник Србије Александар Вучић боравиће сутра у Јерусалиму, поводом одржавања 5. светског форума о Холокаусту "Сећање на Холокауст, борба против антисемитизма", на којем ће учествовати и бројни светски званичници.


Како је саопштила Служба за сарадњу са медијима председника Републике, Вучић ће присуствовати и церемонији обележавања 75. годишњице ослобођења концентрационог логора Аушвиц, која ће бити одржана у Меморијалном центру Јад Вашем.


Током једнодневног боравка у Јерусалиму, планирани су и билатерални сусрети председника Вучића са председником Израела Рувеном Ривлином, као и са председником Молдавије Игором Додоном.