ПОТПИСИВАЊЕ писма о намерама да се после две деценије обнови авио-линија Београд - Приштина на свом твитер-налогу данас је поздравио амерички председник Доналд Трамп.


- Сви су рекли да се то не може. Али први пут у генерацији, постојаће директни летови између Србије и Косова. Још једна победа. Захваљујући амбасадору Робету О’Брајану и амбасадору Ричарду Гренелу - написао је Трамп.

Делегација Министарства привреде потписала је у понедељак у Берлину писмо о намерама са авио-компанијом "Луфтханза" о обнови авио-линије Београд - Приштина, а директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић најавио је данас да ће Србија упутити званично писмо Унмику и Кфору о намери да се обнови авио-саобраћај између два своја града: Београда и Приштине.

- Обавестићемо их о намери да у складу са Резолуцијом 1244, Војнотехничким споразумом, Уставом Србије и важећим међународним прописима обновимо авио-линију која дуже од две деценије није функционисала и на тај начин два наша града учинимо ближим, што ће бити добро за људе свих национаности и пословну заједницу - рекао је Ђурић.Прочитајте и: Đurić: Er Srbija neće priznati nezavisnost KosovaОн је оценио да ће линија, када заживи, бити корак напред у саобраћају, протоку људи, робе и капитала и да ће осим 12 аутобуских линија које сваког дана повезују Београд и Приштину представљати додатну олакшицу за људе и свакодневни живот.

О карактеру који ће имати поменута авио-линија, као и да ли ће га Европска унија, која је статусно неутрална у дијалогу Београда и Приштине, сматрати домаћим или међународним летом, портпарол ЕУ Петер Стано рекао је да је једина квалификација коју би употребио - "комерцијални лет".

- Комерцијални лет између два места неће утицати, нити променити позицију ЕУ о статусу, што је питање о чему треба да се разговара у оквиру дијалога Београда и Приштине - рекао је Стано за Танјуг, подсетивши да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Ђозеп Борељ прошле недеље у одвојеним телефонским разговорима са председником Србије Александром Вучићем и косовским председником Хашимом Тачијем позвао стране да наставе дијалог и најавио скоре посете.


СЛ: ОВО JE КОРИСНО ЗА НАШ НАРОД

ПОВОДОМ потписивања писма о намерама за успостављање авио-линије Београд - Приштина, Српска листа саопштила је да српски народ на КиМ може имати само корист од ове иницијативе. Они су подсетили да српски представници на КиМ већ годинама подржавају идеју о обнављању авио-саобраћаја између Београда и Приштине, јер им тако Београд постаје ближи.

- Србија је још једном показала да није та која стоји на путу либерализацији протока људи, робе, капитала и услуга у региону, не угрозивши притом своје државне и националне интересе, а Београд и због свог географског положаја и због свог значаја заслужује да буде саобраћајно чвориште региона и град ка којем ће водити сви путеви.