ПОСЛАНИЧКА група Српске напредне странке упутила је данас у скупштинску процедуру измене закона о избору народних посланика и о локалним изборима, којима је предложено да се цензус за улазак у парламент, са пет, смањи на три одсто гласова.

Посланици ће се о новинама изјашњавати током фебруара и, уколико стигне "зелено светло", нова правила примениће се на изборима на пролеће.

Тиме су посланици СНС прихватили предлог председника Александра Вучића о спуштању прага за освајање мандата у републичком, али и локалним парламентима, како би се, што је наведено и у образложењу, изборна воља грађана адекватније пресликала на сазиве.


Измене закона предвиђају да ће Републичка односно локалне изборне комисије, посебним решењем одлучити да ли партија која је поднела листу може имати статус мањинске, а на основу потврде коју подносиоцу листе издаје савет националне мањине да заиста заступају припаднике мањинског народа.


Ова одлука нема везе са регистром политичких странака, па РИК може партији која је основана као мањинска да одбаци тај статус уколико процени да је циљ да се изигра законско правило око цензуса. За мањинске странке не важи правило да морају да освоје три одсто гласова, већ се њима мандати додељују на основу природног прага.

Уводи се и новина да странка са статусом мањине може учествовати само на изборима за одборнике у локалним самоуправама, где је последњим пописом утврђено да припадници народа чија права заступају, ту заиста и живе.


Како је предвиђено предложеним изменама, избори за локалне самоуправе морају да буду расписани најкасније 45 дана пре истека мандата, док је у садашњим решењима био наведен рок до када избори морају бити спроведени (30 дана пре краја мандата).