И званично у процедури: Смањење изборног цензуса са пет на три одсто

С. С. Р.

21. 01. 2020. у 17:27

И званично у процедури: Смањење изборног цензуса са пет на три одсто

Фото: Д. Миловановић

Посланичка група СНС упутила у скупштинску процедуру измене Закона о избору народних посланика и измене и допуне Закона о локалним изборима
ПОСЛАНИЧКА група Српске напредне странке упутила је данас у скупштинску процедуру измене закона о избору народних посланика и о локалним изборима, којима је предложено да се цензус за улазак у парламент, са пет, смањи на три одсто гласова.

Посланици ће се о новинама изјашњавати током фебруара и, уколико стигне "зелено светло", нова правила примениће се на изборима на пролеће.

Тиме су посланици СНС прихватили предлог председника Александра Вучића о спуштању прага за освајање мандата у републичком, али и локалним парламентима, како би се, што је наведено и у образложењу, изборна воља грађана адекватније пресликала на сазиве.


Измене закона предвиђају да ће Републичка односно локалне изборне комисије, посебним решењем одлучити да ли партија која је поднела листу може имати статус мањинске, а на основу потврде коју подносиоцу листе издаје савет националне мањине да заиста заступају припаднике мањинског народа.


Ова одлука нема везе са регистром политичких странака, па РИК може партији која је основана као мањинска да одбаци тај статус уколико процени да је циљ да се изигра законско правило око цензуса. За мањинске странке не важи правило да морају да освоје три одсто гласова, већ се њима мандати додељују на основу природног прага.

Уводи се и новина да странка са статусом мањине може учествовати само на изборима за одборнике у локалним самоуправама, где је последњим пописом утврђено да припадници народа чија права заступају, ту заиста и живе.


Како је предвиђено предложеним изменама, избори за локалне самоуправе морају да буду расписани најкасније 45 дана пре истека мандата, док је у садашњим решењима био наведен рок до када избори морају бити спроведени (30 дана пре краја мандата).


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Bane kan

22.01.2020. 02:25

Ha, ha , ha. Tuzna slika demokratije. Prvo opoziciju toliko uniste da ne mogu da dobiju ni 5 posto, onda spustaju cenzus. Parodija. Srbiji treba sledece:1. Raspustiti DS i sve stranke koje su vladale pre Vucica, jer su one odavno izgubile rat i nikad ga vise nece dobiti protiv SNS2. Formirati bar dve nove opozicione stranke za koje ce glasati biraci koji su nekad glasali za opoziciju protiv socijalista, a to je bilo vise od 50 posto biraca. .

Radisa

22.01.2020. 10:32

@Bane kan - A obratili ste se kome recima raspustiti, formirati? Ko to po vama treba da uradi kralj, car? Imamo problem u Srbiji , nemamo dovoljno obrazovanih koji ne shvataju kako je tesko izgraditi demokratsko drustvo.Jer ga nikad nisu videli.