НА парламентарне изборе у овом тренутку би изашло око 50 одсто грађана Србије, показују истраживања јавног мњења. Међутим, због нејасне слике око тога ко излази на изборе, висине цензуса, па и коначног броја гласача у бирачком списку, истраживачи се слажу да ће се ситуација мењати до самог финиша изборне трке.

Консултант агенције "Ипсос стратеџик маркетинг" Срђан Богосављевић објашњава да Србија има око 6,8 милиона бирача, али да је око 1,8 милиона у иностранству и да они нису обухваћени истраживањима. Према истраживању "Ипсоса" може се очекивати да свакако око 50 одсто оних који су присутни изађе на изборе. Богосављевић је за ТВ Прва рекао и да излазност неће бити мерило легитимности избора, већ то да ли ће друге земље прихватити изборе као легитимне, што се показало на примерима Македоније и Албаније.

Бојан Клачар, извршни директор ЦеСИД, каже је још рано процењивати излазност јер се сваког дана појављују нове вести о изборима, и наводи пример одлуке ПСГ да се придружи бојкоту. Клачар сматра да, због одласка људи из земље и бојкота, свакако не треба очекивати да излазност буде на нивоу просека у последњих двадесет година:

- Наше последње истраживање крајем прошле године показало је да би на изборе изашло око 50 одсто бирача. Међутим, све док не видимо које странке ће се кандидовати, морамо бити опрезни. Праве процене биће могуће тек петнаестак дана пред изборе.

Прочитајте још - Многи и даље бојкотују бојкот

Ефекат најављеног бојкота, према Клачаровим речима, зависиће од успешности "бојкоташке" кампање, као и од активности СНС у супротном смеру. На излазност ће, каже, утицати и висина цензуса и неизвесност резултата појединих партија. Проценат излазности зависиће и од стања бирачког списка, који се увелико ажурира. Претходних година неуређеност списка гласача била је једна од главних замерки опозиције.

ВУЧИЋ: НЕОЗБИЉНОСТ ОБРАДОВИЋА

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић одбацио је тврдње лидера Двери Бошка Обрадовића да власт припрема смањење броја бирача у бирачком списку и навео да такве изјаве показују неозбиљност и неодговорност "невиђених размера":

- Како да избришемо два милиона бирача? Они ништа не разумеју. Када мало знате, а трудите се да ништа ново не научите и не сазнате, онда можете такве ствари да причате и "лудорије" да измишљате.

Члан председништва СНС Небојша Стефановић назвао је Обрадовићеву тврдњу измишљотином и рекао да је број бирача готово идентичан стању из 2017. године.