МИСЛИМ да је дошао тренутак да Демократска странка преиспита останак у Савезу за Србију. О томе ће се сигурно расправљати на страначким органима. Ја сам, наравно, за то да демократе изађу. Нисам био ни за то да у Савез улазе.

Овако, за "Новости, каже Драгољуб Мићуновић, чија је изјава да је бојкот бесмислен подигла тензије у овом опозиционом блоку.

Мићуновића је због оваквог става на "Твитеру" извређао лидер Двери Бошко Обрадовић, на шта су жестоко реаговали посланици ДС, тражећи или да се он одмах избаци из СзС или да демократе напусте Савез.

На питање да ли је очекивао оштрију реакцију лидера ДС Зорана Лутовца поводом Обрадовићевих критика, Мићуновић каже:

- Лутовац је рекао да је Обрадовић увредио све демократе. Не знам да ли ће бити још иступања руководства ДС, али врло оштро су реаговале колеге посланици. У сваком случају, треба размотрити даљу политичку судбину ДС у оквиру Савеза. А када је реч о мом ставу о бојкоту, па само сам поновио оно што сам више пута пре тога рекао.

Прочитајте још - Мићуновић на мети Обрадовића због тога што не подржава бојкот опозиције (ФОТО)

Само дан пошто се погрдним речима на "Твитеру" обратио Мићуновићу, а због његових тврдњи да је бојкот избора бесмислен, први човек Двери се обрушио и на посланике који су устали у одбрану оснивача своје странке. Поручио им је да је "недопустиво да сваког дана у режимским медијима говоре супротно политици своје странке и нападају колеге из Савеза за Србију и идеју бојкота избора".

Напад на првог председника ДС кап је која је прелила чашу, па ће, како сазнајемо, струја демократа која већ дуже критикује пасивност руководства око испада Обрадовића и његових изјава на рачун ДС, тражити да се у наредним данима сазову састанци страначких органа. И да једина тема буде излазак ДС из СзС.


Фото В.Данилов

Они сматрају да је реакција лидера ДС Зорана Лутовца - да је Обрадовић увредио све демократе - била блага. Из Двери пак поручују да са ДС коректно сарађују од када странку воде Лутовац и Драгана Ракић.

- Ако део бившег руководства Демократске странке хоће да изађе на изборе - ко им брани. Ако нису сагласни са бојкотом, требало би да изађу на изборе, али не више кријући се под именом ДС, већ под својим именом. Уверени смо да је оно што износи Лутовац глас апсолутне већине чланова ДС, док је увреда за све праве демократе оно што говори и ради Мићуновић против одлука руководећих органа странке и демократске воље већине, као што је некада говорио и радио и против Зорана Ђинђића - наводи се у саопштењу Двери.

Симптоматично је и ћутање лидера ССП Драгана Ђиласа, али и првог човека Народне странке Вука Јеремића, па се спекулише да би се они радије одрекли ДС, него Двери. Ипак, Санда Рашковић Ивић, из Јеремићеве партије, поручила је Обрадовићу:

- Није вам требало оно вређање професора. Извините се, молим вас.

Некадашњи председник ДС Драган Шутановац поручио је да "Обрадовићу налог није хакован, није писао непромишљено, нити је у афекту, једноставно не може да сакрије своју политичку природу". Посланик ДС Радослав Милојичић Кена поновио је и да ДС треба под хитно да напусти антиевропски СзС и навео да су Двери направиле немерљиву штету опозицији.

- Демократска странка је уласком у антиевропски савез, са Дверима и Млађом Ђорђевићем, изгубила чистоту и то је веома опасно, не само по ДС, већ по европску будућност грађана Србије и саме земље. ДС под хитно треба да напусти СзС и направи европску колону, јер једино тако може да победи Александра Вучића и штеточинску власт СНС - рекао је Милојичић.


Бошко Обрадовић,фото Танјуг/З.Жестић

ТРИФУНОВИЋ: НЕМА УСЛОВА ЗА ИЗБОРЕ

ПОКРЕТ слободних грађана одлучио је да бојкотује предстојеће парламентарне изборе, саопштио је њихов лидер Сергеј Трифуновић.

- Ми смо увек за изборе, али у овом тренутку нема услова. Да би се слободни избори догодили, ПСГ ће наставити борбу - рекао је Трифуновић, и позвао ЕУ да се ангажује како би се основала независна радна група која би се бавила стањем у медијима.

И поред ове одлуке, Трифуновић је поручио да се оштро противи нападима на Мићуновића само због другачијег мишљења. Он је рекао да ће се СзС, и мимо овог случаја, распасти.