БЕОГРАД - Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Марко Ђурић изјавио је данас да је доношењем Закона о слободи вероисповести Мило Ђукановић напустио концепт грађанске Црне Горе коју је обећавао и промовисао истовремено са промоцијом црногорске државности, када је говорио о томе да ће њеним обнављањем Црна Гора постати грађанска, мултикултурална и демократска држава.

"Овим законом, који удара на српске светиње, и реториком дела владајуће, режимске јавности у Црној Гори, која је по својој природи националистичка, окренута ка етничком црногорском национализму и одузимању права другим заједницама, дефинитивно је напуштен концепт Црне Горе као грађанске мултикултуралне државе и ушло се у процес стварања једног новог национализма, који у својој природи потире српски идентитет", казао је Ђурић гостујући на ТВ Хепи.

Према његовим речима, у Црној Гори је у току стварање једне националне државе у којој ће сви остали грађани бити у другом плану, и зато је разумљива забринутост и огорченост православног и српског живља у Црној Гори.

"Замислите само, у Македонији која има 25 одсто Албанаца, која све они права уживају, а Срби, којих у Црној Гори чак и према тамошњем попису и статистикама има 29 одсто, у каквом су положају. И веома ми је драго што је председник Александар Вучић са највишег места изашао и гласно и јавно, био први државник који је смогао снаге да изађе и укаже на ту нелогичност, и да постави питање међународној заједници, када ћете, господо, почети да примењујете исте аршине и на Србе? Или су само Срби народ који нема и не треба да има иста права као Албанци или други народи", изјавио је Ђурић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мило Ђукановић не одустаје од отимачине српских светиња: “Нећемо повући Закон, СПЦ је узурпирала имовину Црне Горе”

Коментаришући речи црногорског председника у интервјуу за Тањуг, Ђурић каже да "не може да се начуди" његовој тврдњи да је имовина Српске православне цркве отимана од државе Црне Горе и то у време док је он био на функцијама премијера и председника.

"Пажљиво сам пратио шта је јуче на ову тему говорио (председник Црне Горе) Мило Ђукановић. Морам да кажем да не могу чудом да се начудим. Дакле, Мило Ђукановић, који је у Црној Гори на власти у периоду од 1989. године до данас, говори о томе да је црквена имовина у Црној Гори отимана од државе Црне Горе, у периоду када је он председник Владе или председник Републике у Црној Гори", рекао је Ђурић.

У Црној Гори се, према Ђурићевом мишљењу, догађа театар апсурда са циљем да се изврши асимилација српског народа у Црној Гори.

"Народ у Црној Гори ће много боље него ја дати одговор тамошњим властима шта мисли о усвојеном закону (о слободи вероисповести)", казао је Ђурић.

Он је поставио питање шта су Срби уколико им се одузму Његош, Карађорђе, Вук Караџић и сви други српски великани који су рођени или су пореклом са простора данашње Црне Горе.

Ђурић је подсетио да је на Цетињу 1494. године штампана прва књига на српском језику "Октоих", да је у Зети зачета династија Немањића, да је Стефан Немања рођен на месту данашње Подгорице, да је одатле и његов брат кнез Мирослав, који је био наручилац "Мирослављевог јеванђеља", да српски манастири у Црној Гори имају немањићке оснивачке повеље.

Он је указао и на чињеницу да у самој Црној Гори највећи број грађана, по попису, говори српски језик, 43,78 одсто, упркос томе што је 2007. и 2008. године политичком мером основан нови језик.

"Србија не оспорава, нити жели да оспорава државност Црне Горе. На крају крајева, државност Црне Горе није новијег датума, она потиче још из 1878. године, када је и Србији у истом дану на Берлинском конгресу призната независност. Подсетио бих да су Србија и Црна Горе биле 23. и 24. независна и међународно призната држава у свету", казао је Ђурић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Овде се родио премијер Црне Горе који је предложио споран закон, а верници су вечерас на ногама: Мојковчани обарају рекорд на литији (ВИДЕО)

Како је објаснио, српски народ у Црној Гори оспорава настојања да се Срби у Црној Гори асимилују, да се њихов језик промени, да се историја, не само српског народа у Црној Гори, него и целокупног српског народа, једним потезом пера обрише.

"Зато се ја у потпуности солидаришем са нашим народом у Црној Гори који мирно протестује и са грађанима Црне Горе који мирно изражавају свој став о отимању српских православних светиња на подручју Црне Горе. Сматрам да је то опасан преседан и за дешавања на Косову и Метохији, а видели смо и да можда неки екстремисти у неким другим бившим југословенским подручјима размишљају о томе како би отели и распрарчали српску црквену имовину, на основу мустре коју пише режим у Подгорици", поручио је Ђурић.

Он је истакао да му је веома драго што се пробудио српски православни дух који чува свој идентитет, јер ово није питање политике, нити поделе на грађанску и националну опцију, нити поделе на модерну и традиционалну.