Председник Покрета Самоопредељење, Аљбин Курти, мандатар је за састав нове приштинске владе, саопштио је данас председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.


Иако најављен данашњи сусрет Тачија и Куртија се није догодио, а објаву да је декретаром мандат додељен лидеру Самоопредељења, председник тзв. Косова је објавио на свом фејсбук профилу.


Курти још нема већину за састав нове владе, а Тачи му је поверио мандат, као лидеру покрета који је добио највећу подршку на октобарским ванредним парламентарним изборима.


Тачи је саопштио да је прихватио Предлог Самоопредељења да Курти буде мандатар за састав нове приштинске владе и о томе је, каже, званично обавестио и парламент.


"Ово је врло важан корак за стварање нових институција и уставни рок за формирање Владе Републике Косово почиње данас “, написао је Тачи на свом фејсбук профилу.


У складу с тим Курти има 15 дана рок да са другопласираним Демократским савезом Косова, Исе Мустафе, договори постизборну коалицију и заједночко формирање власти, четири месеца од ванредних паралментарних избора.


Прочитајте још: БЕЖАО ИЗ СРБИЈЕ ПРЕОБУЧЕН У ЖЕНУ, ЗАТВАРАН ЗБОГ ТЕРОРИЗМА: Ко је Аљбин Курти, лидер "Самоопредељења"?


УколикоКурти не обезбеди већину за формирање владе, Тачи ће мандат поверити некој другој странци, а ако и тај покушај пропадне, на косовској територији ће бити расписани нови ванредни парламентарни избори.