Председник Србије Александар Вучић примио је данас у Београду амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка, који је за следећи месец најавио посету високог руског званичника.


Вучић је, како се преноси у саопштењу, изразио задовољство што се његов веома интензиван дијалог са председником Русије Владимиром Путином наставио и почетком 2020. године


Председник је у разговору са амбасадором рекао да му је учешће на свечаном отварању гасовода "Турски ток" у Истанбулу дало прилику да са руским председником разговара о различитим глобалним кретањима, која имају утицај на светску економију и енергетску безбедност, али да је уверен да ће српска привреда и домаћинства имати сигурно снабдевање гасом.


Како се наводи у саопштењу, Вучић је рекао да је посебно почаствован што ће и ове године да учествује на великој прослави 75-годишњице Дана победе 9. маја у Москви и поново подсетио на заједничку приврженост братских народа Србије и Русије славној слободарској традицији.


Осим тога, већ за три дана председници обеју земаља ће заједно учествовати на Петом светском форуму о Холокаусту у Меморијалном центру "Јад Вашем" у Израелу.


Председник Вучић је изразио уверење да ће и са новим руским премијером Михаилом Мишустином имати плодотворну сарадњу, засновану на разумевању и поверењу, какву је имао са досадашњим премијером Медведевом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Председник Србије: Избори 19. или 26. априла


Амбасадор Боцан-Харченко је за следећи месец најавио посету високог руског званичника, а том посетом ће се, наводи се у саопштењу, наставити интензиван политички дијалог Србије и Русије, који је карактерисао претходну годину.


Двојица саговорника су се сагласили да је такав дијалог на високом нивоу израз обостране жеље за свестрани напредак билатералне сарадње.


Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су констатовали да се реализација заједничких инфраструктурних и енергетских пројеката добро спроводи и у исто време разговарали о конкретним предлозима за ближу сарадњу у културној и хуманитарној области, као и на нивоу грађанског друштва.


Осим о билатералним односима, двојица саговорника су разговарали и о регионалној ситуацији, између осталог на Косову и Метохији и у Босни и Херцеговини.