РАЗГОВАРАО сам пре неколико месеци са Вучићем и верујем да ћемо те разговоре наставити непосредно пре расписивања избора. Ценим да смо од првог дана коректни партнери и да нисмо ниједним својим потезом давали повода да нас било ко оптужи за нелојалност.

То у разговору, за "Новости", поручује потпредседник Владе и лидер СДПС Расим Љајић, одговарајући на питање да ли је већ започео преговоре о изласку на парламентарне изборе и да ли лидер СНС и њега убраја у оне партнере који га недовољно бране у јавности.

* Из СНС поручују да ће садашњи партнери овог пута добити мање места на изборној листи. Да ли би то могао да буде окидач за ваш самостални наступ? Спекулише се и о вашем савезу са ПУПС...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Амерички конгресмен Енгел "исправља" генерала Фога: Односи Србије и НАТО се не побољшавају, јача руски утицај

- Једино са ким смо разговарали о изборима је СНС и сигурно је да нећемо водити никакве разговоре док са напредњацима не дефинишемо коначне позиције. Тако да ћемо о самосталном наступу размишљати уколико они одлуче да у неком другом формату или некој другој коалицији иду на изборе.

* Да ли вас најава смањења цензуса на три одсто наводи на помисао да СДПС самостално изађе на изборе? И шта уопште мислите о том потезу, је ли то заиста покушај да се преслика јавно мњење на парламент или је намера да се разводни бојкот?

- Нама је заиста потребна нова изборна законска регулатива. Јер, садашњи изборни закон има много мањкавости и ту сам цензус није ни једини, ни главни проблем. Сматрали смо да ће се то питање отворити током летошњих разговора власти и опозиције, и као странка смо били спремни да понудимо наш модел и различита могућа решења. Поред степенастог цензуса који смо својевремено предлагали, ту мислимо и на другачију расподелу мандата у Скупштини. Да у расподели мандата унутар странака и коалиција не учествују страначке врхушке већ сами изборни резултати. Фактички да имамо неку врсту персонализованог пропорционалног система. Све у свему, сматрам да је у интересу и власти и опозиције да у потпуности вратимо поверење у изборни процес и да добијемо и законодавство и правила који ће важити за дужи временски период, без обзира на то ко био у власти а ко у опозицији.


фото П.Митић

* Када видите садашње тврде позиције, пре свега у Приштини, да ли ваша идеја о решењу за КиМ у три фазе и неком новом "Дејтону" делује утопистички?

- Са ове тачке гледишта свако решење делује као утопистичко. И то из неколико разлога. Као прво, још увек нема нове владе у Приштини и у овом тренутку је тешко рећи да ли смо ближе новим изборима или новој влади. Као друго, по изјавама главних политичких актера из Приштине не види се ни минимум спремности за било коју врсту компромиса, што прилично дезавуише сам процес дијалога. Треће, међународна заједница у овом тренутку делује као да не зна ни шта ће са собом, а камоли да се озбиљније бави решавањем косовског питања. А реално, без ЕУ, САД, као и Кине и Русије, као сталних чланица Савета безбедности, тешко је очекивати одрживо решење за ово питање. И зато сматрам да ће нека врста новог "Дејтона" бити потребна, кад год ово питање дође на дневни ред.

* Вреди ли уопште преговарати када нам из Америке отворено поручују да је крајњи циљ обострано признавање?

- А шта би онда била алтернатива? Замрзнути конфликт? Овде су сви очекивали да ће се после Трампове победе на изборима драматично променити однос САД према независности Косова. Да ли се то догодило? Није. Вероватно је промењен приступ преговорима и могућим решењима, али се суштински однос администрације није променио. И зато смо и предложили то фазно решавање косовског питања, свесни и његове тежине и комплексности и то буквално идући од лакших ка тежим питањима, јер овај проблем неће нестати тиме што ћемо се правити да он не постоји. А истовремено, плашим се да ћемо узалуд чекати да САД или велики број земаља ЕУ промене став о независности Косова, па да онда почнемо преговоре. Зато је боље да имамо проактивну улогу и стално нудимо дијалог, а истовремено разговарамо и са нашим међународним партнерима.

* Имате ли неку последњу рачуницу колику смо штету претрпели због такса које је увела Приштина?

- За скоро 14 месеци трајања такса, на територију КиМ је отпремљено мање робе из централне Србије у вредности од 435 милиона евра, у односу на исти период пре увођења такса. То значи да наша привреда дневно губи 1 милион и 39 хиљада евра. Највише је изгубила домаћа прехрамбена индустрија, јер су наше компаније готово потпуно истиснуте са Косова у овом периоду. Њихову позицију заузеле су компаније из Грчке, Бугарске, Мађарске, Хрватске, Словеније, Турске и Северне Македоније.

фото П.Митић

* Од почетка ангажмана у политици сте европски оријентисани. Је ли, ипак, и за вас фрустрирајућа ова игра са роковима за пријем Србије? Неке ваше колеге попут Вулина и Поповића отворено позивају да се преиспита пут у ЕУ....

- Европска унија је била и остала највећи мировни, а ако хоћете и вредносни пројекат у Европи, па и у читавом свету. То што она сада не изгледа тако привлачно и примамљиво и што се бори са унутрашњим проблемима, не значи да од тог циља треба да одустанемо. Свакако да имамо пуно разлога да будемо често љути због тзв. флуктуирајућих циљева које поставља ЕУ, али и даље мислим да је и оваква ЕУ за Србију боље решење него да останемо "чардак ни на небу ни на земљи". ЕУ је данас угрожена због популизма и национализма. Дакле, истих бољки због којих се распала бивша Југославија и верујем да ће она одолети тим искушењима. Уосталом, и саме чланице изражавају незадовољство због унутрашње кризе ЕУ, али се ниједна, осим Велике Британије није одлучила да изађе из ЕУ. А лично мислим да се ни Британија није усрећила одлуком да изађе из ЕУ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Вучић и Дачић разговарали о сарадњи СНС и СПС

НЕЋУ У ВЛАДУ, ПОСВЕТИЋУ СЕ СТРАНЦИ

* ОСТАЈЕТЕ ли при ставу да нећете бити у новој влади? Ако је то коначна одлука, чиме ћете се бавити кад одете из Немањине 11?

- Ако сам рекао да нећу бити у влади, нисам рекао да ћу престати да се бавим политиком. Свакако да ћу више времена посветити странци и јачању њене инфраструктуре. Убеђен сам да СДПС има будућност и да је Србији потребна странка такве провинијенције.