Међународна заједница веома добро зна, види промењену позицију Србије, види да мора да води рачуна о Србији и ономе што она мисли. Некада прећути, некада одговори, али веома добро зна да Србија више није она земља која се извињава.

То је данас изјавио министар одбране Александар Вулин у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије, говорећи о порукама и питањима упућеним међународној заједници када је реч о положају Срба у Хрватској, Црној Гори и на простору Косова и Метохије.

"Да би се оправдао злочин НАТО бомбардовања ви морате да имате неки "Рачак" и грозне Србе који су криви за све. Да би се оправдало разбијање СФРЈ морате да имате неке Србе који су криви само зато што су живели у својој земљи. Да бисте оправдали "Олују" прво морате да измислите да је Јасеновац био радни логор, а онда да објасните да у Хрватској није био грађански рат и 250.000 протераних из "Олује" су уствари рођени у Београду и Свилајнцу па су се тамо населили и покушали да нападну Книн у којем су се иначе родили. Дакле, ви морате да измислите причу о "злим Србима" који су криви за све", рекао је Вулин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Министар Вулин: Оно што је дозвољено Албанцима не може бити забрањено Србима

Он је додао да су "Срби људи, људи су добри и лоши, али не могу сви Срби бити лоши".

Према његовим речима, пропаганда је у деценијама иза нас, али и наша пропаганда коју и данас слушамо, говорила је да су Срби како се роде - тако су зли и ваљало би их у најмању руку "санитарно оградити".

"Сетите се идеја да треба да имамо санитарни кордон око Србије, а видели смо те идеје неколико година уназад када је хрватска влада подигла границу према нама. Не према мигрантима, него према Србији. Србија је једина земља која се потпуно обрачунала са сваким ко је вршио ратне злочине из било ког разлога, а био је у надлежности наше државе и у могућности да му наша држава суди", нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, када је председник Србије Александар Вучић отишао у Сребреницу "Србија се није много обрадовала, Срби нису били много срећни, али су разумели да је дошао да покаже поштовање и према туђим жртвама".

"Такав државнички потез није урадио ниједан државник на Балкану. И шта је доживео тамо - да покушају да га убију. До данас нисмо чули ни извини, а поготово нисмо чули ко је то урадио и ко је покушао да убије Александра Вучића. Не можемо то заборавити и не треба да заборавимо. Србија то не сме заборавити", поручио је Вулин.

Како је истакао, веома често и веома гласно пита Хрватску "шта се дешава Србима и зашто је такав однос према Србима".

"Питам и зашто раде ревизију историје и откуд венци државе Хрватске на гробовима стрељаних усташа у Блајбургу, што их нема на гробовима поклане јасеновачке деце. Због тога сам добио "велико признање" Хрватске - забранили су ми улазак у ту земљу. Исто су то урадиле и привремене власти у Приштини, Шиптари".

"То ми само говори да сам у праву, а занимљиво је да ми још нико није рекао да лажем. Нико ми није рекао да Алојзије Степинац није усташки викар, нико није демантовао да су Срби заиста дискриминисани у Хрватској, него нападају мене. То је у реду, али истину коју говорим још нико није оспорио", закључио је министар одбране.

ВУЛИН: ОПОЗИЦИЈА У ПАРЛАМЕНТУ УЈЕДИНИЋЕ СЕ ПРОТИВ ВУЧИЋА
Чињеница је да је смањивање цензуса с пет на три посто омогућило већини странака да уђу у парламент самостално и Покрет социјалиста није изузетак, изјавио је данас лидер те странке Александар Вулин.

"Чврсто верујем да је политика ствар принципа и ствар идеје, а није ствар пуке математике и пуког збира. Уколико на било који начин све те партије које уђу у парламент буду у могућности да сруше Александра Вучића и да с једним јединим гласом промене скупштинску већину и курс Србије - они ће то урадити", рекао је Вулин гостујући у Јутарњем програму РТС.

Он је истакао да верује у укрупњавање и у потребу заједничког деловања и да је о томе током протеклих неколико дана разговарао са председником Вучићем.

"Верујем да ћемо ми бити на заједничкој листи. Уосталом, ми смо саборци од давне 2008. године и ту се апсолутно ништа није променило. Мени ће бити велика част да заједно са Александром Вучићем наставим да се борим и на истој листи", истакао је Вулин, који је и министар одбране.