Председник Србије Александар Вучић састао се са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Србија жели пуно поштовање Дејтонског споразума и свако његово рушење и измена мора да добије сагласност српског народа и РС, истакао је председник Србије.

Вучић је, након састанка са српским чланом Председништва БиХ, на питање да ли Србија и РС имају план уколико се интензивирају разговори о ревизији Дејтона, као и да ли Хрватска има моћ да покрене то питање ревизије Дејтона и да ли је то у њеном интересу, рекао да не жели да тумачи њихове интересе, али да жели да примети, као неко ко прилично добро познаје ситуацију у региону, да то не би био интерес Хрватске.

„Што се тиче хрватског народа приоритетни интерес је поштовање Дејтонског споразума, као и Србима, а можда и више. Не видим какав би нашла интерес који би водио ка укидању права народа и ентитета, али не искључујем могућност да то тумаче другачије“, објаснио је он.

Прочитајте још - Пре 23 године потписан Дејтонски споразум

Желимо РС као ентитет у оквиру БиХ, истакао је, пуно поштовање Дејтонског споразума, а свако рушење И измена мора да добије сагласност српског народа И РС.

"Ако не буде сагласности српског народа и РС нема измене”, поручио је је он.

Вучић је указао да би било боље да нико ни не покушава да у то улази или шта намеће.

Даље је указао да ће једно питање износити на сваком месту и на сваком сусрету, због чега ће, како је констатовао, у наредном периоду вероватно имати мање сусрета јер не могу да му на то пруже ваљане одговоре.

„Какво права на језик и предсављање има 28,75 одсто Срба у Црној Гори у односу на 25,3 одсто Албанаца на територији Северне Македоније ? Може ли било ко да пружи одговор на то питање?“, упитао је он.

Фото Инстаграм/ @buducnostsrbijeav


Вучић је констатовао да је до јуче било забрањено да се говори о броју Срба у Црној Гори, и поручио да њему неће нико моћи да то забрани, док неки други ни данас не смеју да говоре о томе.

„Како нека права имају Албанци на Косову, а како немају Срби права, по ком то критеријуму и принципу?”, упитао је он.

Вучић је на крају нагласио да је за Србију и српски народ најбоље да сачувамо РС у оквиру БиХ, јер тако гарантујемо стабилност и мир, а да питање које поставља, поставља како би се виделе замене теза.


ДЕЈТОН СЕ НЕ МЕЊА БЕЗ САГЛАСНОСТИ СВА ТРИ НАРОДА

Дејтонски мировни споразум је од историјског значаја, јер је то било једино могуће решење у коме су сви губили и сви помало добијали и једино такав споразум могао је да очува мир на територији Босне и Херцеговине, оценио је данас председник Србије Александар Вучић, после разговора са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Вучић је пренео да је у разговору са Додиком истакао да ће Србија прихватити сваку одлуку о Дејтонском споразуму којој се сагласе сва три народа у БиХ.

Он је поручио да је за Србију нарочито важан став нашег народа у Републици Српској и да ће Србија следити став српског народа у РС и БиХ.

Прочитајте још - Не постоји могућност промене Дејтона: Зоран Милановић негира гласине о договору са Ердоганом

"Ниједан од три народа у БиХ не може да намеће одлуку о промени Дејтонског споразума, нити било ко са стране може да утиче на Дејтонски споразум без сагласности сва три народа који живе у БиХ", закључио је Вучић.

Председник Србије је навео да је са Додиком разговарао и о завршетку изградње моста Братунац - Љубовија и констатовао да ће тај мост много значити за источни део БиХ и РС и за западни, сиромашнији, део Србије.

"Србија и БиХ имају добре услове за даље унапређење трговинске размене и још много тога можемо заједнички да урадимо, а инфраструктурни пројекти су од суштинског значаја и ту дубинску сарадњу нико више не може да спречи и заустави", рекао је Вучић.

Председник Србије је пренео да се разговарало и о положају Срба у региону и да су он и Додик подржали залагање Српске православне цркве за очување српских светиња у Црној Гори.

ДА УРАДИМО СВЕ ДА ОЧУВАМО МИР И ПОЛИТИЧКУ СТАБИЛНОСТ

Насушна потреба српског народа је очување мира и политичке стабилности, поручио је данас председник Србије.

Како је истакао он и српски члан Председништва БиХ договорили су да се уради све што је у њиховој моћи да се у потпуности очувају политичка стабилност и мир.

Дејтонски мировни споразум је од историјског значаја за то, јер је то било једино могуће решење у коме су сви губили и сви помало добијали и једино такав споразум могао је да очува мир на територији Босне и Херцеговине, оценио Вучић yз констатацију да нико не може да мења вољу три народа.

Прочитајте још - Вучић: Моја деца живе у најзагађенијем делу Београда, Вукана изводимо напоље; Желимо да забранимо увоз еуро 3 мотора

Он је после састанка са Додиком пренео да су разговарали о сарадњи Србије и РС, те о спровођењу у дело жаједничких планова.

Подсетио је да ускоро следи ратификација кредитног аранжмана са Турском око изградње аутопута Београд - Сарајева.

"И крећемо у физички рад на деоници Кузмин - Рача, а пошто Србија гради мост према РС и БиХ, спремни смо да видимо како да помогнемо партнерима из РС и БиХ да се гради пут до Бијељине", рекао је Вучић.

Састанак је у згради Председништва почео нешто после 12 сати.

ВУЧИЋ У ДРВАРУ И РС 29. ЈАНУАРА

Председник Александар Вучић најавио је да ће 29. јануара посетити општину Дрвар у Федерацији БиХ, као и Мркоњић град у Републици Српској.

Вучић је, након разговора са Милорадом Додиком, истакао да ће бити његов гост поводом отварања погона текстилне индустрије, компаније "Јумко" у Дрвару, додајући да ће у тој општини и Комерцијална банка отворити своју пословницу.

"Обећано смо испунили и ти људи ће имати нешто лакши живот", рекао је Вучић.

Навео је да је захвалан због отварања фабрике у Дрвару, јер у Федерацији БиХ, каже, живи српски народ, који је веома сиромашан.

"Заједничка је обавеза и Додикова, и моја, Жељке Цвијановић, Радована Вишковића, Зорана Тегелтије, Ане Брнабић, да урадимо све и да нашим људима помогнемо", рекао је Вучић.

Најавио је да ће тог дана посетити и Мркоњић град, како би се видело шта још може да се уради и помогне грађанима у том делу Републике Српске.

ВУЧИЋ О АМБАСАДОРУ: ПОШТУЈЕМ ИЗБОР ХРВАТСКЕ

Председник Александар Вучић изјавио је да поштује избор Хрватске за амбасадора те земље у Србији и додао да су српско-хрватски односи међу кључнима за очување мира и стабилности у региону.

"Њихов је избор, као што је њихово да све знају о нама, као и наше да знамо све о њима, али да гледамо како да градимо боље односе у будућности", рекао је Вучић , упитан о шта српско-хрватским односима може донети Хидајет Бишчевић, један од најближих сарадника Фрање Туђмана, који је предлежен за будућег амбасадора Хрватске у Србији.

Вучић је навео да ће брзо дати агреман Бишчевићу, да ће га дочекати у Београду и пожелети му да унапредимо односе, јер су српско-хрватски односи како је рекао, уз српско-албански и српско-бошњачке, кључни за очување мира и регионалне стабилности.

Одговарајући на исто питање, Додик је био много критичнији уз опсаку да је Бишчевић, који је рођен у БиХ, битно утицао на то да се сатанизује српски народ у време грађанског рата у БиХ, те да је био веома активан у структурама око Фрање Туђмана и радио је све што је могао против Срба.

"Примарни односи у региону, односи између важнијих народа, а сигурно су хрватски и српски народи и њихове државе су важни. Требало је да се води рачуна да се пошаљу људи који могу да допринесу додатном разумевању, а не додатним проблемима", рекао је Додик.

"Свакако, када дође, треба га питати свашта", додао је Додик.

Хидајет Хидо Бишчевић предложен је за новог амбасадора Хрватске у Србији, којег званични Загреб, упркос противљењу најутицајније опозиционе СДП, покушава да озваничи само месец дана пре ступања на дужност изабраног председника Зорана Милановића.