Председник Србије Александар Вучићгостује овог јутра у јутарњем програму где ће, како је најављено, говорити о актуелним темама - од загађења до изборног цензуса.


Гостовање председника отворено је темом о загађењу за које је рекао да је реалан проблем али не у мери и на начин на који се медији њиме баве јер ето нико није поменуо да Београд има исти ниво загађења са рецимо Миланом у Италији.


- Моје троје деце живи у најзагађенијем делу Србије и Београда, у Новом Београду,па Вукана редовно изводимо напоље, и мене су моји - рекао је Вучићна самом почетку јутарњег гостовања на Првој ТВ и додао:


- Проблем је глобално загревање, затим повећање друмског саобраћаја. Повећање стандарда донело је и већи број аутомобила тако да данас у Београду има чак 650.000 аутомобила, дупло више него пре 10 година. Он је додао да је ситуација са загађењем била иста кад је и он био дете.


- У централној Србији имамо највећи број аутомобила са лошијим типом мотора - еуро 3 и еуро 4. Требало је да се забрани њихов даљи увоз али да се људима не одузимају та возила јер стандард није још на том нивоу - рекао је Вучић додајући да је већ уговорено одсумпоравање ТЕНТ у Обреновцу захваљујући чему ће ситуација бити неупоредиво боља као што је данас у Костолцу после таквог одсумпоравања.


Он се дотакао и тзв. ервижуала за који је рекао да су га Хрвати поставили на Плитивице и тамо мери загађење а код нас није на Повлену и Старој планини него у Београду, Косјерићу...


Вучић је додао и да је проблем грејање на дрва и угаљ, а ето људи у Србији су и против мини-хидроелектрана иако су оне највећи извор зелене енергије.


На питање да ли Србија има новца за све што је предложено у циљу побољшања квалитета ваздуха и како ће тај проблем решити локалне самоуправе.


- Никако, тај проблем мора да реши држава. А, министра бих замолио само једну ствар, а то сам молио више министара у неколико наврата: немојте да бежите од своје одговорности, покажите своју марљивост, а немојте само да кривите неког другог - рекао је председник Србије и нагласио да је надлежни министар морао да буде активнији.


На питање зашто нико осим њега не преузима одговорност и без претходног договора долази да говори о горућим питањима он је рекао да је његова дужност да говори о тим питањима.


- Маглу смо имали увек и није то само проблем, али наше је да видимо шта сада можемо да урадимо, рекао је он и напоменуо да је у Крагујевцу у центру града термо електрана и упитао како је могуће да онда у том подручју буде чист ваздух.


- Тражио сам да видимо које то мере можемо да урадимо, у претходних пет година ЕПС је уложио милионе евра и све то није довољно и ни близу довољно, али ми морамо да будемо фер према себи и да кажемо шта је то што хоћемо и можемо да урадимо. У неким другим градовима имамо проблем због грејања на дрва и угаљ. Мале хидро електране су извор зелене енергије и зато морамо да будемо фер према себи и да кажемо хоћемо ли зелену енергију или нећемо - казао је Вучић у јутарњем програму на ТВ Прва.

Александар Вучић


На питање зашто је усвојен правилник о продужењу увоза аутомобила са еуро 3 моторима на још две године он је рекао да је то врло ограничено.


О ВОЗИЛИМА СА ЕУРО 3 МОТОРОМ


- Причао сам са људима из Владе, и желимо да забранимо увоз еуро 3 мотора, али нећемо одузимати возила људима који их већ имају - појаснио је Вучић, па додао да постоје конкретни кораци, попут одсумпоравања у ТЕНТ-у које ће решити велики број проблема.


- Моје троје деце живи у најзагађенијем делу Србије и Београда, у Новом Београду па Вукана редовно изводимо напоље, и мене су моји - рекао је Вучић и још позвао да се не диже паника због загађења.


- Зато не желим да тражим оправдање и зато сам питао шта је са министром Триваном. Оно што је данас проблем је неупоредиво већи број друмског саобраћаја. У централној Србији пре свега постоји већи број аутомобила са еуро 3 моторима - рекао је Вучић.


ПРОМЕНИЋЕМО 60 ОДСТО ЉУДИ НА ЛОКАЛУ


Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће, уколико Српска напредна странка, чији је лидер, добије поверење грађана на предстојећим изборима, више од 60 одсто функционера из те странке на локалу бити промењено.


"Биће великих промена зато што је после четири, пет или шест година на власти потребна нова енергија", рекао је Вучић, гостујући у програму ТВ Прва.


Председник је навео и да ће бити великих промена у Влади Србије, којих је било и после претходних парламентарних избора, али, како је оценио, недовољно.


"Штитим сваког од министара, када их нападају, понекад се снажније борим за њих него они сами, не зато што не дам на Владу, него зато што Влада ради тежак посао", навео је Вучић.


Вучић је рекао и да сматра да капитал политичких странака нису некретнине, већ људи.


"Српска напредна странка ради системски и систематски, унутар СНС имамо и академију младих људи, баш зато што сматрамо да су они будућност", рекао је Вучић, а на питање да ли сматра да су толике кадровске промене ризичне одговорио је: "Није ме брига да ли је нешто ризично или није".


А ВИ ОСЕЋАТЕ ПРОБЛЕМЕ? ’АЈД НЕМОЈТЕ ДА ИЗМИШЉАТЕ!


Председник је додао да нема места паници и да је војску служио у Сарајеву на Лукавици и да је тамо као срчани болесник осећао проблеме а да их овде не осећа па позвао јавност да не претерује. Водитељки Јовани која га је питала зар не осећа у устима нешто, он је рекао: Не, а ви осећате? ’Ајд немојте да измишљате.


Вучић је рекао да мисли да је надлежни министар Триван требало да буде активнији, да пригрли одговорност а не да бежи од ње јер људи, иако не урадите све, виде да радите и да се борите.


Председник је рекао да је вероватно он крив и за загађење јер увек је свима за све крив, као и Тањи Фајон, чим проговори он јој је кривац за све.