Директор Института за афирмацију међуетничких односа Фатмир Шехоли изјавио је да за убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, које се догодило пре тачно две године, нису одговорни они који се налазе у притвору и на оптужници суда у Приштини.


Шехоли је за Телевизију Ал Џазира Балкан рекао да се Институт на чијем се челу налази доста бавио овим убиством.


"После две године од тог кукавичког чина имамо оптужницу која не доказује ништа и ја сам веома скептичан да ћемо икада наћи ко је убио Ивановића. На Косову је од 1999. године убијено 200 чланова странке Ибрахима Ругове и ниједно од тих убистава није решено", казао је Шехоли.


По његовим речима, то су учинили они који не желе Косову стабилност и просперитет, а постоје и индиције да су дешавања у региону од пре две године, она у Црној Гори и Северној Македонији, повезана са Ивановићевим убиством. Шехоли сматра да су обавештајне службе и људи који раде концепте ван Косова, а не са Косова, покушали да подигну тензије између Албанаца и Срба.


На питање водитељке емисије, да ли је то руски утицај, Шехоли је казао да на северу Косова руски утицај постоји од 1999. године до данас.


Ухапшени нису починили убиство о томе говори и сама оптужница”, рекао је Шехоли, напоменувши да је било речи да је Косово тражило међународну потерницу за потпредседника Српске листе Милана Радоичића али да то није тачно.


Косово није у могућности да тражи тако нешто, а није било ни потребних доказа да међународни органи то покрену”, казао је Шехоли.


Он је посебно напоменуо да је Оливер Ивановић био виђен као ратни злочинац у очима Албанаца зато што је био осуђен на девет година, иако је у међувремену процес враћен на почетак.


Ја сам такође истраживао, имамо девојку која ради овде у Приштини, у Агенцији за телекомуникације, која је нама изјавила да у Оливеру Ивановићу види кривца јер је десет Албанаца погинуло када је бачена бомба на северу Косова“, рекао је Шехоли.


Гостујући у истој емисији, директор Форума за етничке односе Душан Јањић рекао је да се о убиству Ивановића зна мање него пре две године, да је у питању политички, терористички чин, јер је убијен лидер који је имао значајну политичку улогу у региону, човек који је покретао политичке процесе.


Ми у овом моменту имамо у затвору људе који се оптужују за помагање у извршењу дела, немамо главноосумњичене за организовање и извршење, косовски органи их траже, није изведена до краја истрага и то је једно врло чудно суђење”, оценио је Јањић.


Испада да је суђење део истражног поступка, приметио је Јањић и нагласио да ипак треба сачекати и видети резултате и таквог суђења.


Немамо оне који су пуцали и то је јасно. Имамо две истине, једну недовршену истрагу која се изводи на суду, вероватно из потребе да се јавности саопште неки важни подаци, други мотив је да се додатно изврши политизација целог случаја”, каже Јањић.