ПРЕДСЕДНИК демократа Зоран Лутовац покушава да, на "мала врата", на дуже стазе, обезбеди лидерску позицију у странци, што би могло да изазове нова цепања у ДС.

Прочитајте још: Председник: Ништа од бојкота, нижи цензус једина шанса да Ђилас и Јеремић уђу у парламент

Најаве да би Лутовац могао да спроведе ново политичко "предриблавање" противника у странци већ су распламсале спекулације да би већина посланика, који су иначе против бојкота избора, могла да се "одметне" и на биралишта изађе са неком другом политичком опцијом, попут недавно промовисане организације "Србија 21", коју су основали Бојан Ђурић и Иван Андрић.

Према неким информацијама, постоји идеја да се 3. фебруара, на годишњицу ДС, одржи радна, уместо изборне скупштине, на којој би било спроведено уједињење са Заједно за Србију и СДС Бориса Тадића у јединствену демократску странку, а коју би водио управо - Лутовац.

Како тврде наши извори, он по сваку цену покушава да избегне гласање за руководство уједињених демократа, јер му тренутни однос снага у ДС не иде у прилог. Зато је идеја да се на радној скупштини формално прогласи уједињење три странке, констатује да су чланови тих партија сада у новој политичкој организацији, коју би водио Лутовац, док би се за касније оставило формирање страначких органа и селекција руководећег кадра.

Значајан број виђенијих демократа већ дуже јавно исказује отворено неслагање са политиком коју води Лутовац, а за коју кажу да је "продужена рука" политичких интереса шефа Странке слободе и правде Драгана Ђиласа.

Лутовац се уочи Нове године суочио са покушајем пуча на ГО, на шта је узвратио распуштањем Броградског одбора, Омладине ДС и низа "бунџијских" страначких филијала.

Фото В. Данилов

Посланик ДС Радослав Милојичић Кена каже, за "Новости", да га не би изненадило да Лутовац покуша да прекрши Статут странке - јер је то до сада у више наврата покушавао - и закаже радну, а не изборну скупштину на којој би се спровело уједињење:

- Скупштина не може да буде почетком фебруара, јер је потребно да протекне минимум 30 дана од сазивања до дана одржавања.

Милојичић: Две године странпутице

Када је реч о одласцима из странке, ДС је већ две године на странпутици, и политичкој и организационој и финансијској, али без обзира на све то, ја сам у њој од своје 18. године и бићу последњи који ће из ње изаћи. Борићу се до краја да ДС поврати углед и врати се на прави пут, који ово којим тренутно иде сигурно није - указује Милојичић.