НЕ чекајући полагање заклетве и званично преузимање дужности, што ће бити за око месец дана, а суочен са оштрим критикама своје државе у Бриселу због односа према мигрантима, новоизабрани председник Хрватске Зоран Милановић одлучио је да се одмах ухвати укоштац са горућим проблемом. И добро му је дошао позив турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана, чији земљу притискају придошлице са Блиског истока. Тако су у получасовном телефонском разговору разменили искуства о - Дејтонском споразуму?!

Прочитајте још: Милановић неће звати иностране госте на инаугурацију, али најављује посету Путину

Мировни споразум, који ове године обележава четврт века, према мишљењу двојице саговорника, зрео је за ревизију. Још није познато како би га они ремонтовали, мада се наслућује. Дежурни светски заштитници "Дејтона" остали су неми на овај вербални атак на документ који је донео мир у Босни и Херцеговини. Изгледа да су се прилично истрошили нападајући претходних дана српског члана Председништва БиХ Милорада Додика због обележавања 9. јануара, Дана Републике Српске.

Из Београда, једног од гаранта потписаног споразума, поновљен је недвосмислен став - волимо Српску, развијаћемо и даље специјале везе, али уз поштовање целовитости БиХ. И још ово: о променама тако важног документа може да разговара ко хоће, али ни запета не може да се брише ако се око тога не сложе сва три конститутивна народа. И из Бањалуке су подсетили на процедуру за измену документа, с правом стрепећи да би новопечени редактори прво прецртали Српску.

То, на пример, Бакир Изетбеговић не крије. У документ који је његов СДА усвојио септембра прошле године, преточио је свој сан о будућој Босни и Херцеговини. У њој нема ни Српске, ни Бањалуке, ни српског језика. И Бакира нико неће да пробуди...