Министар здравља Златибор Лончар критикује бивше градоначелника Драган Ђилас због тога што данас обећава лекарима плату од 1.000 евра, а, како тврди, није испунио обећање из 2012. о реконструкцији КЦ Србије у року од три године.


Лончар је реагујући на Ђиласов план "Србија 2020", а који предвиђа, између осталог, и плату лекарима од 1.000 евра, навео да је Ђилас 30. априла 2012. у Старом двору као тадашњи градоначелник присуствовао презентацији пројекта „Реконструкција четири клиничка центра у Србији“, као и почетку тендерског поступка за извођаче радова.


"Обећао је тада грађанима почетак комплетне реконструкције КЦ Србије током те 2012. године и завршетак радова до краја 2015. године. Данас, 15. јануара 2020. године Ђилас је најавио грађанима Србије да је он способан да лекарима у нашој земљи обезбеди веће плате за шта му је потребно само шест месеци на власти", навео је Лончар у саопштењу коеје је доставио медијима.


Министар је подсетио да су у то време плате лекара без специјализације и минулог стажа биле једва нешто веће од 50.000 динара, док је специјалиста зарађивао 62.941 динара, а плате сестара и техничара биле су 30.159 динара.


Данас, каже Лончар, лекари у Србији зарађују 76.872 динара, без специјализације, минулог стажа и додатака, 96.262 динара као специјалисти без минулог стажа и додатака, док субспецијалисти зарађују више од 100.000 динара, а сестре и техничари 50.000 динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лончар: У децембру велико запошљавање младих у здравству


"У време док је бизнисмен у политици Драган Ђилас постизао резултате са својом фирмом и као градоначелник, деца оболела од ретких болести нису имала од чега да се лече, плаћано је турским клиникама за лечење наших грађана на Гама ножу, грчким клиникама за лечење на Икс ножу, грађани Србије су умирали чекајући на терапију зрачењем на линеарним акцелераторима, носили су се завоји, фластери и конци у болнице, а иновативни лекови су били непозната категорија у здравственом систему...", навео је Лончар.


Каже да је грађанима Србије доста "таквих резултата" од којих је "Београд био пред банкротом"... за пензије су се подизали кредити, хитна помоћ је била на клоцнама, а "пословна империја Ђиласа у зениту".


"Сад кад је Србија најзад на ногама, у суфициту и у новом инвестиционом замаху, биће још бизнисмена у политици који ће пожелети да на терет грађана поново 'постижу резултате са својом фирмом и као градоначелник'. Хвала, али не хвала", поручио је Лончар.