Зашто Гренел није дошао у Приштину, и шта тамо ради Вокер: Дрецун о кризи институција на Космету

Танјуг

15. 01. 2020. у 09:35

Зашто Гренел није дошао у Приштину, и шта тамо ради Вокер: Дрецун о кризи институција на Космету

Милован Дрецун / Фото Н. Фифић

Нема ни наговештаја да би скоро могло доћи до наставака разговора Београда и Пиштине, каже посланик Милован Дрецун. Вашингтон жели да се формирају институције у Приштини и да се изађе из нестабилности

Специјални изасланик САД Ричард Гренел отказао је посету Приштини, где су га очекивали ових дана, иако влада још није формирана, а председник Скупштнског одбора за КиМ Милован Дрецун у томе види јасну поруку Вашингтона да жели да се формирају институције и изађе из политичке нестабилности.

"Из изјава америчких званичника јасно је да им је веома стало да институције на Косову функционишу и да им је потпуно јасно да нема преговора, док се не формира већина и не укину таксе", рекао је Дрецун за Танјуг.

Дрецун је подсетио да су три месеца прошла од избора, не зна се ко ће чинити већину и да ли ће она прихватити представнике српског народа, односно Српску листу, да би се знало којим путем ће се развијати догађаји на КИМ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:Надам се договору о Косову до јесени, очекујем да ће пре избора у Америци бити помака: Амбасадор САД за "Новости" о дијалогу о КиМ

"Нема никаквих наговештаја да би скоро могло доћи до наставака разговора Београда и Пиштине, што значи да не можемо да направимо ни полукорак у решавању косовског проблема. Ситуација је неизвесна, у овој фази безперспективна", рекао је Дрецун.

САД желе да се што пре нађе решење политичке нестабилности на КиМ и да из тог разлога врше и притисак на Приштину.

Сједињене Државе су, каже, и једине које на Косову могу да помере ствари са мртве тачке, али оцењује да им, у циљу решавања политичке кризе, Аљбин Курти не одговара, јер је, каже, за разлику од Хашима Тачија, недисциплинован.

Курти није политичка личност коју САД желе да виде на челним позицијама, јер показује намере да дестабилизује ситуацију, рекао је Дрецун.

"Курти не показује спремност за разговоре са Србијом, да се дође до компромисног решења, непредвидив је и недисциплинован и у тој варијанти они би више желели некога као што је Хашим Тачи, који је проверен и може да послуша сугестије Вашингтона, и који за разлику од Куртија може да буде конструктивнији, онако како САД очекују", рекао је Дрецун.

Осим тога, евидентно је да Курти жели све полуге власти и место председника и премијера и преседника парламента, што се Американцима неће допасти - он је непредвидив чинилац, јер не знате како ће се понашати и није подобан да буде неко ко ће држати све конце, навео је Дрецун.

Он није оптимиста што се тице даљег развоја ситуације.

"Ако Курти буде у већини, са њим ће увек бити проблема. Он не иде путем тражења решења за отворена питања, већ генерише нове проблеме", рекао је председник шкупштинског Одбора за КиМ.

На шпекулације да је бивши шеф Мисије ОЕБС Вилијам Вокер дошао у Приштину уместо Вокера, Дрецун каже да Вокер нема никаву тежину у САД, да је злочинац, један од најодговорнијих за брутално злочиначко бомбрадовање и агресију НАТО пакта на СРЈ.

"Злочинац се увек враћа на место злочина. За тај злочин над истином за маскар у Рачку награђен је од Албанаца и верујем да му сваки долазак на Косово пуни џепове", рекао је Дрецун.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:Дачић поручио: Борба за очување територијалног интегритета остаје приоритет Србије, без виза у 71 земљу

Према његовим речима Дрецуна, можда је Вокер долазак на КиМ искористио да би бар појединим политичарима пренео неке поруке.

Питање, је, међутим, од кога би он уопште могао да пренесе поруку и шта, да ли од дубоке државе или америчких обавештајих служби, чији је експонент и за које је измислио масакр у Рачку.

"Могуће да може да пренесе поруку, али он нема тежину у САД. На Косову је само симбол, а у ствари је најобичниј злоцинац, који је убијањем истине отворио пут за злочиначко бомбардовање СРЈ", сматра Дрецун.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Рашо

15.01.2020. 10:20

Какви закључци, Вокер нема тежину али је био кључни човек за покретање агресије! Курти неће да сарађује а омогућили су му да победи! Једино је истина да Курти неће да сарађује са САД као ви.